L’Espanyol valora el seu mercat de fitxatges: Garagarza reconeix el risc de la política de restricció econòmica però considera que “hem dominat el mercat”

El DD de l’Espanyol Fran Garagarza admet que s’ha prioritzat l’objectiu de la permanència a generar patrimoni: “No és el millor mapa quant a estratègia de club, però, d’altra banda, estan els jugadors que entenem ens ajudaran a aconseguir l’objectiu”; també reconeix que això implica un risc. Mao Ye, que insisteix en el compromís de Chen Yansheng amb el club, destaca que “tot el que hem fet aquest estiu és garantir un any competitiu sense hipotecar el futur”.

Els responsables del RCD Espanyol, el CEO Mao Ye i el director esportiu Fran Garagarza, han realitzat avui realitza una valoració detallada del que ha estat un mercat de fitxatges atípic i desafiador per a l’entitat blanc-i-blava. El retorn de l’Espanyol a LaLiga EA Sports ha estat marcat per un repte econòmic: la necessitat de conformar una plantilla competitiva sense gastar un sol euro en fitxatges. Cal dir que l’Espanyol és l’únic equip de les grans lligues europees que no va invertir en noves adquisicions durant el recent mercat, fet que per a Garagarza no ha estat una excusa, sinó un desafiament. Així, malgrat la complicada situació financera, l’Espanyol ha aconseguit incorporar vuit cares noves per reforçar l’equip dirigit per Manolo González, set d’ells, en qualitat de cedits, mentre que Álvaro Tejero va ser l’únic fitxatge sense cost, després de finalitzar el seu contracte amb l’Eibar. Aquest estiu, durant el qual Garagarza admetia que algunes operacions no van arribar a concretar-se a causa de la falta de recursos, reflecteix un estiu de restriccions, però també de decisions estratègiques que segons la versió de l’entitat busquen garantir l’estabilitat i la competitivitat de l’Espanyol en el seu retorn a l’elit del futbol espanyol.

Garagarza exposa la situació de l’Espanyol basant-se en quatre línies: “Ha tocat treballar intensament”

D’entrada, el director esportiu de l’Espanyol, Fran Garagarza, després d’enviar un missatge d’agraïment a l’afició perica pel suport mostrat en aquest inici de curs i demanar disculpes pel partit a Valladolid –“Penso que en un any de màxima exigència, el qual serà molt dur (el passat ho va ser i aquest no serà d’una altra manera perquè és molt difícil) necessitarem de la suma de tots”–, ha volgut incidir en quatre punts essencials; per començar, pel que fa a les limitacions del fairplay financer, ha reconegut que “han estat una dificultat però hem hagut d’adaptar-nos, no teníem cap altra opció, no ens val lamentar-nos i dir que els altres tenen avantatge, ens hem d’adaptar a les situacions que té el club i ha tocat treballar intensament. M’he hagut d’estudiar molt la norma, treballar amb bosses, d’acord amb l’article 100 que limita molt, amb cessions, amb el màxim d’estrangers que permet la norma, que són 6… El temps dirà. Les notes són a final de temporada en funció de l’objectiu, però entenc que hem dominat el mercat. Amb això vull dir que hem arribat ea temps, hi ha hagut alguna aturada perquè l’altra part no ha donat opció i alguns jugadors han arribat més tard del que volíem. Negociacions molt dures, molt complicades, intentant convèncer els clubs i els nois. En aquesta anàlisi de rendiment i costos ja vaig dir que estava satisfet, però no vol dir que estigui tot el treball fet perquè cada setmana hi ha una guerra. No volíem esperar a l’últim dia, no teníem capacitat per arribar i esperar, la bossa estava gastada. Veurem si la inversió està feta bé o malament, la sensació és que sí, el temps dirà”.

En segon terme, repassant com queda la plantilla, ha anat desgranant com “hi ha vuit altes, i la mitjana d’edat és de 26 anys; necessitem estil d’equip, que tingui ànima i transmeti energia a la nostra afició, va  ser fonamental. Amb aquesta idea hem d’anar. Jugadors amb fam, que poden jugar en més d’un lloc, amb competència en cada posició. Hem fet un seguiment de jugadors que teníem visionats en temporades anteriors. Quan era al Wolverhampton ja vaig mirar jugadors. Anàlisi de dades, comparatives, entrevistes personals i posada a punt amb l’staff. El míster ha fet un treball brutal amb homes com Véliz i hem pogut portar els objectius que enteníem”.

En tercer lloc està la línia de cessions, que reconeix volia abordar des de fa temps: “8 jugadors cedits, jo crec en les cessions, pensant que tornin perquè si no, no val. No cal tenir-los abandonats, seria una mala inversió. Hi haurà una persona de la secretaria tècnica pendent d’ells, amb un feedback. Pensem en una maduresa en el seu procés, cadascun al seu nivell; una exigència, tenir quatre d’ells a la segona divisió és un orgull, amb alguns hem hagut d’ampliar el contracte i no l’hem fet per fer, sinó perquè creiem en ells. Veurem quins passos donen, però creurem en ells perquè per això passa la línia de successió”.

Finalment, ha posat l’accent en el filial, en el qual s’ha rejovenit la plantilla posant l’accent en el futbolista català. També ha esmentat el treball fet per Dolors Ribalta i Carol Marín a l’hora de signar fins a onze objectius, i en el Juvenil, “un equip 100% professional quant a exigència”.

Garagarza reconeix que no tenir una inversió potent en el mercat de fitxatges té un risc per a l’Espanyol

Arribat el torn de preguntes, se li ha plantejat a Garagarza si ha advertit a la propietat del risc que suposa haver anat gairebé sense inversió al mercat: “De les limitacions hem de fer virtut, el contacte i el repàs ha estat gairebé diari. Sabíem en quina línia estàvem, hi ha una notícia que no és la millor per al club, com és el fet de no tenir massa actius, gairebé tots són cedits i no hi haurà vender per ells. Amb alguns hi haurà opció, és veritat, i hem de buscar el rendiment immediat. Considerem que és molt important enguany que l’equip es mantingui, que tinguem jugadors que ens donin aquest plus i competitivitat que necessitem. Si som capaços d’aconseguir l’objectiu de mantenir-nos, obtindrem una major salut econòmica. El risc hi és, som un acabat d’ascendir, però amb aquesta situació econòmica hem hagut d’adaptar-nos i perdre aquest jugador actiu de cara a una possible venda”. En aquest sentit, Mao Ye ha estat preguntat si la propietat ha fet tot el possible per donar-li eines a la DD (no es va fer l’ampliació de capital, per exemple, que haurà d’esperar a la JGA): “La inversió és constant, sempre ho ha fet i no ho deixarà de fer. Si no fos per les inversions no hauríem fet les 8 incorporacions,  és un mercat ordenat i planificat, hem prioritzat el rendiment esportiu, no hem pogut crear valor futur perquè hem considerat que era més important assegurar el rendiment d’aquesta temporada. Podríem haver pagat un fitxatge, però potser podríem haver portat només quatre jugadors. Es tracta de treure el màxim rendiment del que tenim, la qual cosa no significa que el president no inverteixi en el club. S’està fent el màxim possible i se seguirà fent, però no hi ha recursos il·limitats”.

Tenir set cedits “no és el millor mapa quant a estratègia de club”, reconeix Garagarza

Garagarza ha explicat com es compatibilitza el fet de tenir vuit cedits amb l’objectiu d’afermar l’equip a la categoria: “Amb alguns nois hi ha opció de compra i amb altres, en funció d’aconseguir l’objectiu, treballarem per tenir-ne l’opció, tenint-los aquí serà més fàcil. Però potser no es produeix, veurem si podem adoptar una altra estratègia més endavant. Tenim altres actius de club, i jugadors en la línia de successió. No és el millor mapa quant a estratègia de club, però d’altra banda hi són els jugadors que entenem que ens ajudaran a aconseguir l’objectiu”. Qüestionat si s’han quedat fora moltes primeres opcions o si s’ha aconseguit lligar-les, el DD reconeixia que “dins del que eren les nostres limitacions, la resposta és sí”.

Garagarza no estarà satisfet fins que l’equip no aconsegueixi l’objectiu

Se li ha demanat a Garagarza que fes una valoració sobre com queda la plantilla, i si no té que el pròxim estiu calgui fer un nou equip: “No tinc por, evidentment. Agraeixo les felicitacions, però aquestes han de venir si s’aconsegueixen els objectius, no em donaré per satisfet fins que no l’aconseguim. Hi ha jugadors que acaben contracte i altres que estan cedits. No serà fàcil però aquest és el nostre treball. La21 ha de començar a donar fruits i haurem d’encertar. Hi ha moltes variables però crec que hem buscat el rendiment immediat, amb aquests nois que han vingut i els que s’han quedat entenem que el fons d’armari, els perfils, alternatives i competitivitat ens ha de donar la salvació. Tots els equips que pugen de categoria saben la dificultat i el que cal sofrir, i per això hem buscat això. Dins d’aquest equilibri, hem intentat anar tan bé com sigui possible. El patrimoni sí que necessitem millorar-lo, això és obvi”.

Mao Ye insisteix que Chen Yansheng segueix compromès amb l’Espanyol

A Mao Ye se li ha qüestionat pel projecte com a club, i si Chen Yansheng realment vol seguir implicat en l’Espanyol : “El president sempre ha prioritzat el rendiment esportiu a l’econòmic, mai s’ha impulsat una venda si no ha estat en condicions econòmiques pròximes a la clàusula. Pel que fa al tema Joan García, pensem que és el millor per al club i per a ell. Després de fer una gran temporada tindrà una millor posició per tal de valorar la seva carrera professional. Traslladant-ho al projecte de club, que hi hagi moltes cessions no significa que no hi hagi projecte, enguany hem de garantir-nos la categoria, mantenir-nos a Primera, i a partir d’aquí continuar construint patrimoni. Però si vols fer-ho, no has d’hipotecar el futur. Si portem jugadors que puguin hipotecar el pròxim estiu, això seria el pitjor que podria passar-nos. Tot el que hem fet aquest estiu és garantir un any competitiu sense hipotecar el futur”.

Garagarza: “Pensem que no falta res”

Garagarza ha reflexionat sobre si ha quedat pendent algun reforç: “No, pensem que no falta res: tenim doblades les posicions per jugar amb diferents alternatives, hi ha jugadors polivalents. No ens falta res, tenim aquests 25 jugadors que entenem que cobreixen diferents perfils i posicions en diferents sistemes que entengui el tècnic”. Sobre si ara la prioritat de la direcció esportiva és renovar Javi Puado, ha reconegut que “per a nosaltres és molt i molt important. Hem de treballar intensament per a això, fa temps que en parlem, hi ha hagut un punt mort, però és un repte seguir amb Puado”.

Les especials característiques de cada cessió

Garagarza no ha volgut especificar sobre quins jugadors hi ha opcions de compra: “Cal entendre i respectar una cosa, si el club d’origen no ho fa, nosaltres tampoc ho farem. Ja ho va fer l’Ajax amb Naçi Ünuvar, i és molt favorable. Cada noi té la seva casuística, però no puc entrar-hi. Si hi ha hagut un cost? Tot té un cost, però tampoc podem entrar a detallar-lo”. I sobre si existeix alguna clàusula amb els cedits a altres equips perquè juguin un mínim de minuts, reconeix que “treballem amb penalitzacions, i en funció dels percentatges que juguin serà major o no. I respecte al fet que Javi Hérnandez no hagi jugat cap minut, ha de conviure amb un procés, amb el salt a Segona. Ja veiem que no juga, d’altres sí que ho fan, però cal estar tranquils perquè són només tres jornades i l’equip ha començat bé”. El director esportiu, que no ha volgut entrar a valorar el rendiment que han donat els nouvinguts en el que portem de campionat, insisteix que “el bloc és el que ens donarà, no les individuals. Si els veig compromesos i amb fam, això és fonamental. La nostra salvació passa pel nostre estadi i per fer-lo fort amb la nostra gent, per això parlo d’equip”.

Un fairplay financer, el FPF, no igual per a tots

Respecte de si la norma del fairplay financer s’aplica per igual a tots els clubs, el director esportiu s’ha limitat a repassar els problemes amb què ha hagut de bregar en el dia a dia i les contínues consultes que s’han fet a LaLiga per situar el club dins dels paràmetres exigits: “Tot el temps ha estat un exercici de matemàtiques, i ha estat complicat perquè anaves consumint bossa i et faltaven jugadors, deien, no puc comprar i calia reduir. Ha estat un treball d’enginyeria de números. Els trucs que fan els grans? Poc farem plorant, no parlaré dels altres, no he tingut temps de comparar situacions”.

El tema de la venda

A Mao Ye se li ha tornat a preguntar per aquest fantasma que va reapareixent sobre la possible venda de l’Espanyol: “No sé on estarà el fantasma, però mentrestant nosaltres hem estat treballant intensament per aportar estabilitat al club. Abans de parlar d’un projecte, cal fer això: donar estabilitat”.

Garagarza evita posar-se nota

Qüestionat per la nota que es posa, Garagarza insistia que “no hi ha motiu per posar-se nota, això serà quan l’equip aconsegueixi l’objectiu, i no me la poso, me la posareu vosaltres”. Sobre si va veure perillar la continuïtat de Joan García, reconeix que “hi ha hagut moviments i hem hagut de treballat de valent, perquè hi ha hagut situacions que ha calgut manejar; estem a davant d’un gran porter però també d’una gran persona, que està per sobre d’això. El seu comportament, el seu saber estar i el seu to de veu és de 10. A partir d’aquí, màxim respecte, tenim un actiu i una demarcació que és fonamental per aconseguir l’objectiu, i davant d’això no podem ser febles. Hi ha hagut converses en les quals teníem clar que havíem de defensar els interessos del club”.

El risc que corre Chen Yansheng en cas de descens

El CEO Mao Ye ha insistit que Chen Yanshen és conscient del risc d’un descens: “És l’únic que assumeix aquest risc econòmicament parlant, és molt conscient d’això. Hem estat diàriament treballant aquest mercat”. Per part seva, Garagarza ha tancat l’acte reconeixent que no és feliç ara mateix: “No gaudeixo fins que no s’aconsegueixen aquests objectius, ets feliç perquè ganes al Rayo i quedes fotut perquè perd el filial. És així”.