Alberto Ariza, director de l’Àrea Social de l’Espanyol, titlla d’error la petició de la penya de Girona i considera “per riure” la sentència contra Hugo Mallo
- Xavi
- 0
El RCD Espanyol ha consolidat la seva reputació com un club profundament compromès amb la comunitat, destacant en l’àmbit social a través de diverses iniciatives solidàries. En els últims anys, l’entitat blanc-i-blava ha llançat campanyes que no sols fan costat als col·lectius més vulnerables, sinó que també promouen la inclusió i la igualtat, col·laborant activament amb organitzacions locals per a impulsar projectes en àrees com l’educació, la salut i l’esport inclusiu. En un context on els clubs esportius cada vegada assumeixen més responsabilitat social, l’Espanyol demostra que l’esport pot ser una poderosa eina per a generar canvis en clau positiva en el seu entorn.
Per a passar revista a tot aquest treball hem rebut a La Grada Ràdio a Alberto Ariza, director de l’Àrea Social del RCD Espanyol. El directiu ha reflexionat sobre el fet que a vegades els resultats enfosqueixen totes aquestes accions, incidint en què “som un equip de futbol i al final l’important són els resultats i ho condiciona tot, però són accions que permeten que la gent se senti orgullós del seu club, i també posar el nostre granit d’ajuda per a ajudar a la societat, alguna cosa que cada vegada és més complicat”. Hi ha hagut moltes accions amb gran repercussió mediàtica, com “Els pericos no abandonen”, que va tenir un impacte tremend a nivell mundial, però el soci i l’aficionat ha de saber que també es fan altres individualitzades lluny de les cambres. Ariza ha volgut destacar tot aquest treball: “Una de les frases que sempre dic és que som un delos clubs que més accions realitza en Primera i Segona divisió. Per la meva labor en les penyes he tingut contacte amb altres àrees socials, i ja em sentia orgullós de les accions del nostre club, el problema és que moltes vegades passen desapercebudes. Som un dels clubs més solidaris del futbol espanyol, i la nostra gent no ho sap”.
A més de l’esmentada acció en pro de l’adopció d’animals, que ha avançat tindrà continuïtat, també se sent orgullós Ariza de la campanya en pro de la donació de plasma, en la qual es va produir una xifra rècord, 144, alguna cosa que va sorprendre fins i tot el Banc de Plasma. Tot això li fa sentir-se tremendament orgullós, i li porta a destacar que “la gent de l’Espanyol no falla mai, ni en el tema esportiu ni en el social, només puc donar les gràcies per estar sempre al costat nostre”.
Una altra de les àrees en les quals destaca l’Espanyol , i a més va ser pioner, és la seva aposta per LaLiga Genuine, una competició de futbol per a persones del col·lectiu VAIG DONAR d’Espanya organitzada a través de la Fundació LaLiga i que representa el compromís del futbol professional amb la diversitat i la inclusió: “Com perico és un orgull molt gran, és un projecte molt bonic, no sols cal tenir continuïtat sinó fer que creixi, i per què no, tenir algun dia fins a equips de base”.
També ha destacat com el club va posar el seu petit gra de sorra en pro de les reivindicacions per part dels afectats per l’ELA, que recentment han vist aprovada una llei molt reivindicada pels afectats i les seves famílies; en aquest sentit, Ariza s’ha felicitat per haver posat un petit gra de sorra en aquesta lluita, destacant a un dels seus símbols, Jordi Sabaté, de qui diu representa el que és l’afició de l’Espanyol.
La polèmica per la petició de les penyes cara al partit de Montilivi
També ha tocat parlar amb Ariza d’un tema que ha estat molt comentat en les últimes hores: un grup de 19 penyes del RCD Espanyol, liderades per la Penya BiB de Girona 2007, ha generat controvèrsia en sol·licitar al club que les entrades per al pròxim partit entre el Girona i el conjunt perico, que es disputarà en Montilivi el cap de setmana del 24 de novembre, es destinin exclusivament als integrants de penyes. Aquesta petició, dirigida al club mitjançant una carta, cerca evitar la presència d’aficionats radicals que, segons les penyes, han protagonitzat incidents en anteriors edicions de l’encontre.
En la carta, signada pel president de la penya perica de Girona, Joaquim Ferrer Adroher, es denuncia que en els últims enfrontaments en Montilivi s’han produït episodis d’amenaces, insults i càntics nazis per part d’un sector minoritari de l’afició perica. Aquests incidents, segons les penyes, han deteriorat la imatge del club i generat tensions per als seguidors de l’Espanyol que resideixen a Girona i voltants. L’objectiu de la proposta és que les entrades destinades a l’afició visitant es reservin per als penyistes, amb especial èmfasi en aquells que viuen a les comarques gironines, amb la finalitat de garantir un ambient familiar i responsable. Les penyes consideren que això contribuirà a projectar una imatge positiva de l’Espanyol i evitar la repetició d’escenes violentes. El xoc en Montilivi ha estat en els últims anys un focus de tensió a causa de la rivalitat entre totes dues aficions, la qual cosa ha incrementat les preocupacions per la seguretat. Amb aquesta proposta, les penyes busquen un enfocament preventiu que eviti que l’enfrontament esportiu es vegi aombrat per incidents extraesportius. La iniciativa ha generat un intens debat entre els aficionats, ja que alguns veuen en aquesta mesura una forma efectiva de prevenir incidents, mentre que uns altres consideren que podria ser una restricció innecessària per a aquells seguidors no afiliats a penyes.
Ariza ha manifestat el seu posicionament en aquest tema: “És un tema delicat perquè cadascun té la seva part de raó; d’entrada és una carta interna al club que algú filtra als mitjans, la carta en el contingut està equivocada, no poden demanar gestionar un tema d’entrades, per llei només pot fer-lo el club, i demanar gestionar totes les entrades per a les penyes de Girona és un error. Podien haver proposat tenir un petit paquet d’entrades, però no la totalitat, el soci i sobretot l’abonat de l’Espanyol té dret a anar a qualsevol camp d’Espanya. I respecte als incidents sobre passades temporades, les persones que van posar adhesius i van fer càntics no van entrar amb localitats gestionades pel club, i en alguns casos no eren socis, van anar a Girona per compte propi, per a evitar el conflicte al carrer els van entrar en la graderia al carrer, va anar exclusivament un tema de responsabilitat del coordinador de Policia del Girona “.
Ariza ha volgut insistir que l’Espanyol no va tenir responsabilitat en aquest tema, ja que l’autoritat que decideix és el coordinador de Policia: “L’Espanyol no pot fer res, va haver-hi queixes i el club es va dirigir per a queixar-se d’aquest tema, i es tornarà a fer, perquè a ningú li interessa que torni a ocórrer alguna cosa simular, i damunt il·legal. Si la graderia d’animació visitant està plena, causes un sobreaforament. No recordo si el club va sortir a explicar aquest tema, jo sempre l’he fet”.
La sentència contra Hugo Mallo
Ariza també s’ha manifestat sobre la recent sentència contra Hugo Mallo, ex jugador i ex capità del Celta de Vigo, per agressió sexual contra la persona que treballava com a mascota oficial del RCD Espanyol en un partit disputat en el RCDE Stadium; encara que el futbolista ha sostingut la seva innocència durant tot el procés, les proves i testimoniatges presentats van ser suficients perquè la justícia considerés provat el delicte: “Ho vaig viure molt de prop; la postura del club va ser clara des del primer minut, quan l’afectada em comenta l’ocorregut ens posem mà a l’obra, vam tenir una reunió l’endemà amb Roger Guasch, llavors director general, i el departament jurídic. No dubtem un minut a donar-li el seu suport. Era el suport que podíem donar-li, perquè en aquell temps les mascotes depenien d’una empresa externa. Si em preguntes a nivell personal no estic d’acord amb la sentència, en un tema d’agressió sexual és de riure, hauria d’haver estat més dura”.