Balanç del mercat de fitxatges: un estiu ‘low cost’ a l’Espanyol

El mercat fitxatges d’estiu 2024-25 ha finalitzat ja per a l’Espanyol , que afrontarà el que resta de temporada amb l’objectiu de mantenir-se en la categoria sense haver realitzat incorporacions d’especial renom. En un estiu especialment auster, marcat per la directriu de Chen Yansheng de destinar una inversió mínima als reforços, el director esportiu Fran Garagarza s’ha vist obligat a tirar del que anava oferint el mercat a cost zero i a utilitzar molta imaginació per a restaurar una plantilla molt tocada per la marxa d’algunes peces importants, especialment Martin Braithwaite i Nico Melamed.

La mala gestió de l’entitat, les pèrdues acumulades i les dificultats per a generar ingressos han fet que s’hagin produït únicament fitxatges de baix cost, privilegiant les cessions, la qual cosa ha convertit al RCDE en un dels clubs més austers del Vell Continent. L’objectiu ha estat incorporar joves futbolistes amb fam de reivindicar-se en el món futbolístic després de no triomfar en els equips que posseeixen els seus drets econòmics, ajustant-se sense excepció a les limitacions de tresoreria de l’entitat. Això fa que molts d’ells siguin el que es denomina popularment melons per obrir, per la qual cosa caldrà esperar per a fer una avaluació precisa de l’encertat o no de les seves incorporacions, encara que d’entrada cal valorar que Fran Garagarza, qüestionat en altres mercats per la seva inactivitat, hagi sabut moure’s amb agilitat en aquesta finestra tan complicada per a tota la direcció esportiva per la falta de diners.

Les sortides

El mercat de fitxatges començava de forma agitada per al conjunt perico el 27 de juny. El club anunciava que el Reial Madrid executava l’opció de compra que tenia sobre Joselu, 1,5 milions, però per a vendre-ho tot seguit pel mateix import a l’A el-Gharafa de Qatar. D’aquesta manera, l’entitat madridista impedia que el RCDE es beneficiés d’una negociació amb el club dels Emirats; el club blanc es va obrir llavors a facilitar l’arribada de futbolistes de la seva base a l’Espanyol però per diferents factors no hi ha hagut manera d’entendre’s. L’entitat de la capital retreu al RCDE distreure-la en interessar-se per futbolistes als quals no tenia accés per motius econòmiques, i tampoc ha quedat satisfeta per la interlocució amb el club blanc-i-blau.

El divendres 28 de juny l’Espanyol anunciava de cop la sortida de cinc jugadors, tots ells acabant contracte: Nico Melamed, Keidi Bare, Óscar Gil, Víctor Ruiz i Keita Balde. El cas més cridaner era de Melamed, que deixava l’entitat després d’11 anys com a blanc-i-blau; poc després es confirmava el seu fitxatge per la UD Almería.

La sortida de Keidi Bare també estava confirmada des de feia dies; el migcampista albanès, que havia arribat a l’Espanyol en el curs 2020-21 i es va guanyar l’afecte de la graderia amb el seu compromís i lliurament en els seus 119 partits jugats, acabaria ingressant en les files del Reial Saragossa. El davanter Keita Balde, amb 24 partits disputats en Segona, tornava al Spartak de Moscou després de decidir el RCDE no executar l’opció de compra que incluís l’acord de cessió. El lateral dret Óscar Gil, amb 114 partits amb el club blanc-i-blau, i el central Víctor Ruiz, després de protagonitzar la seva segona etapa en l’entitat perica, tampoc seguien. El 15 de juliol de 2024, just un any després de declarar-se en rebel·lia i abandonar sense permís del club la concentració de l’Espanyol a Marbella en una maniobra per a forçar la seva sortida perquè es negava a jugar en Segona divisió, Martin Braithwaite executava la clàusula alliberadora que li permetria poc més tard fitxar pel Gremi brasiler. El 20 d’agost, a deu dies per al tancament del mercat, era José Carlos Lazo el que deixava l’entitat, signant dies després per l’Albacete Balompié de LaLiga Hypermotion.

L’1 de juliol el club comunicava un moviment sorprenent, la decisió de repescar d’Osasuna a Max Svensson a canvi del pagament de 75.000 euros; des del primer moment es va plantejar el dilema de si l’operació de recuperar al davanter, que havia signat una destacada actuació amb el filial rojillo (9 gols en 34 partits) i fins i tot va arribar a debutar amb el primer equip davant el RCD Mallorca-, era per a integrar-lo en la disciplina del primer equip o per a incloure’l en alguna possible operació de mercat. Finalment, es va optar per traspassar-ho al Casa Pia portuguès, operació anunciada el 7 d’agost. Altres sortides d’homes del filial han estat Rubén Sánchez, cedit al Granada ; Javi Hernández, a l’Osca ; Roger Martínez, al Lugo ; Gastón Valles, al Cartagena; Ian Forns, al Burgos.

Les entrades

A nivell d’entrades els moviments es van fer esperar fins al 9 de juliol, en què es tancaven les arribades d’Álvaro Tejero, que es convertia en nou jugador blanc-i-blau. Arribant en condició d’agent lliure després de finalitzar el seu contracte amb l’SD Eibar, i que signava fins al 30 de juny de 2025 més una altra opcional, i de Carlos Romero, cedit pel Vila-real per un curs.

Va caldre esperar gairebé un mes per a assistir a l’oficialització d’un altre doble fitxatge, tots dos en forma de cessió, les del migcampista del Union Berlin Alex Král i del davanter propietat de Tottenham Hotspurs Alejo Veliz.

El cinquè a arribar, el 10 d’agost, era Irvin Cardona, cedit per l’Augsburg. El dissabte 17 s’anunciava el sisè fitxatge, l’arribada via cessió del central de la Roma Marash Kembullah. El setè a arribar era Walid Cheddira, atacant del Nàpoles , que també recalava en el RCDE a préstec per un any. El 29 d’agost, la vespra del tancament, es tancava el vuitè fitxatge, el setè en condició de cedit encara que aquesta vegada amb opció de compra, Naçi Ünüvar.

Renovar i retenir a Joan García, un èxit

El final d’aquest mercat va estar marcat per la situació de Joan García, pel qual l’Arsenal va fer una oferta de 20 milions d’euros. Fran Garagarza, al qual cal atribuir el mèrit d’haver-lo renovat quan encara va fer eclosió en el primer equip fixant-li una bona clàusula, 30 milions d’euros, i d’haver-se mantingut ferm davant l’ofensiva ‘gunner’ evidentment seguint les directrius de la propietat evitant que sortís a un preu inferior del pactat contractualment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *