Conchi Zatón, presidenta dels veïns del Barri Riera: “No estem en contra de l’Espanyol, però un estadi per a 40.000 persones genera problemes”

Una convivència difícil: què reclamen els veïns del barri de Riera de Cornellà per millorar la seva relació amb el camp de l’Espanyol.

L’RCDE Stadium, una instal·lació que és motiu d’orgull per a tots els pericos i emblema de l’Espanyol al Baix Llobregat, no sempre és rebut amb el mateix entusiasme per tots els habitants del seu entorn. Des de la seva inauguració el 2009, la presència de l’estadi a Cornellà-El Prat també ha despertat crítiques pels inconvenients que implica per a la zona, segons alguns veïns.

Entre les veus més crítiques destaca la de la presidenta de l’Associació de Veïns del Barri Riera de Cornellà-El Prat, Conchi Zatón, que no ha dubtat a exposar públicament la seva preocupació pel que considera un impacte negatiu de l’estadi en la vida diària dels residents. Problemes de mobilitat, soroll i un notable augment de la brutícia durant els dies de partit són algunes de les queixes recurrents que ha expressat en entrevistes recents. La dirigent veïnal sosté que, encara que l’estadi pot haver portat dinamisme a la zona, les contrapartides no han estat abordades amb suficient compromís per part de les institucions ni del club. Reclama solucions efectives per pal·liar les molèsties i una major implicació per part de l’Espanyol en la convivència amb el veïnat.

Zatón ha concedit una entrevista a La Grada Ràdio, on s’han explorat en profunditat les seves demandes, les seves propostes de millora de la relació entre l’RCDE Stadium i els veïns, i la seva visió sobre el futur d’aquesta convivència. Certament, els articles en els quals els membres de l’associació de veïns s’han pronunciat dibuixen una situació semblant a un autèntic calvari: “No és així, és un barri molt petit al qual li han posat un estadi d’aquesta magnitud. I això genera una sèrie de molèsties. Però no només és el cas de l’Espanyol, també passa amb la resta de clubs. Recollim les queixes que ens genera la ubicació del camp exclusivament, no estem en contra de cap esport que es pugui fer a Cornellà. Però un estadi de 40.000 pegat a un barri petit de 3.000 persones genera problemes. Aquí ve gent molt respectable, pares de família amb nens, però també comporta una sèrie de condicionants amb algunes persones que estan tot el dia voltant per aquí, bevent molt i creant problemes, com ara brutícia, orins, baralles… Comptem amb reforços policials i ens hem reunit amb l’Ajuntament. La gent que vivim aquí no estem contents amb un grup que beu més del compte i repercuteix en tot. No és tota la gent de l’Espanyol”, insisteix la presidenta de l’associació.

Conchi Zatón insisteix que, segons el seu parer, “l’estadi es va fer massa a sobre de la zona urbana, és la nostra sensació. Els terrenys de l’estadi estan en un antic meandre del riu, i tota la problemàtica la té Cornellà, però els impostos se’ls emporta El Prat”. Amb tot, la instal·lació blanc-i-blava es va fer sobre una zona inundable, i una de les condicions va ser fer un dipòsit d’aigües fluvials que ha suposat una millora per a la comunitat, encara que Zatón insisteix que “aquest punt no anava referit al camp, sinó a les inundacions per aigües de pluja. No té res a veure amb el camp, el camp està al damunt del curs antic del riu. José Luis Morlanes i l’Ajuntament de Cornellà van arribar a uns acords i el camp ens el van donar fet. Com a entitat, vam suggerir fer-lo a l’altra banda del riu”.

Conchi Zatón reitera que el problema ve derivat principalment d’un perfil concret de seguidors: “Quan venen famílies no hi ha problemes, el problema està quan la gent que ve de fora, desplaçada, ha de passar el dia pels voltants del barri i molts comencen a beure i a generar inconvenients”. Amb tot, sembla evident que tot el que succeeix fora de les instal·lacions blanc-i-blaves és competència de les forces policials, i no de l’Espanyol: “Vam tenir una reunió amb ajuntament, cossos policials, neteja… i sabem el reforç que fa la policia per intentar controlar-ho tot. No dic que sigui culpa d’uns o altres, sinó de l’incivisme d’uns quants, no de tots; hi ha un grup petit al qual no deixen entrar al camp i generen problemes. Hi ha bars que els dies de partit tanquen. D’altres, en treuen benefici, però no tota la gent d’aquí vivim dels bars. No estic en contra de cap equip ni de ningú, només recullo com a entitat les queixes de la gent que viu al barri. I és que hi ha coses molt fortes en les quals no vull entrar, i insisteixo que no són tots”.

En definitiva, és clau saber què reclama l’associació de veïns per millorar aquesta situació, quines solucions hi ha i qui ha d’actuar: “No tenim una vareta màgica per solucionar-ho tot, si no estigués tant a sobre del barri no tindríem aquesta problemàtica. Ens estan escoltant perquè hi ha policia per controlar els partits, però malgrat el control, la cosa se sobrepassa en alguns punts estratègics. Tenim constants converses amb l’ajuntament, en temes com la neteja. També hem parlat amb l’Espanyol per tal d’explicar les molèsties que sofreix la gent, com el soroll de la maquinària de jardineria que treballa de nit i que s’escolta molt. De seguida, es va reduir l’activitat per pal·liar aquestes molèsties. No hi ha mal rotllo amb ningú. L’única cosa que fem és recollir les queixes de la gent”.