Economic Support Sport, a Marca: “Ens trobem una situació econòmica complicada arrossegada de temporades anteriors”

Juan Pablo de Miguel, CEO de la consultora Economic Support Sport, atén Marca per explicar la situació de l’Espanyol: “Ha estat la temporada més igualada de la història i això és pel fet que tots els equips han rendit per sobre del que s’esperava d’ells”.

Coneixem una mica més les metodologies del director esportiu del RCD Espanyol, Fran Garagarza, a l’hora d’elaborar el seu treball. En aquest cas, es tracta de l’empresa externa Economic Support Sport. Juan Pablo de Miguel, CEO d’aquesta consultora, ha concedit una entrevista a MARCA per explicar els diferents conceptes de la gestió econòmica quant al club blanc-i-blau: “Fran Garagarza contacta amb nosaltres quan arriba a l’Espanyol, en haver ja treballat junts a Anglaterra“. La consultora Economic Support Sport es dedica a l’anàlisi de dades i a fer valoracions econòmiques a través d’algorismes: “Ens dediquem a l’anàlisi de dades, del rendiment dels futbolistes en l’àmbit esportiu, per assignar-li a cadascun d’ells un valor objectiu i numèric. D’acord amb això, assessorem els clubs per tractar de prendre decisions encertades i ajudar a projectar el que pot succeir, el rendiment que pot donar cadascun dels futbolistes i el nivell que pot donar la plantilla […] A partir d’aquí, assessorem els clubs per tractar de cometre menys errors, en aquest cas a l’Espanyol, ja que no treballem amb dos alhora”.

Juan Pablo de Miguel ha comentat a Marca des de quan treballen per al club perico i la situació econòmica que es troben: “Garagarza contacta amb nosaltres quan arriba a l’Espanyol, ja que ja havíem treballat amb ell a Anglaterra […] Ens trobem una situació econòmica complicada, arrossegada de temporades anteriors i que limita molt la capacitat de confeccionar una plantilla. En les dades de ‘Fair Play’ de LaLiga, l’Espanyol l’any passat era el cinquè pressupost més alt. L’Elche CF, per exemple, li duplicava. Això era a l’estiu. A l’hivern, l’Espanyol va passar a ser el vuitè pressupost de la categoria. A més, el club comptava amb el hàndicap de l’obligació històrica i de la pressió social afegida. En l’anterior descens, l’Espanyol era el pressupost més alt de la categoria i amb unes xifres més superiors fins i tot a les de cinc equips de Primera Divisió. Ara, la pressió era la mateixa, però la situació econòmica era molt diferent”, ha continuat comentant en l’entrevista amb els companys de Marca.

D’altra banda, Juan Pablo ha continuat esplaiant-se i ha comentat que a l’estiu, abans d’iniciar la temporada, existia una plusvàlua de gairebé 18 milions i que al mercat hivernal, el club va sofrir una caiguda de pressupost: “Hi havia dos futbolistes que ocupaven la mateixa posició i ens van demanar un informe economicoesportiu. […] A l’estiu, a més d’obtenir una plusvàlua de gairebé 18 milions, s’aconsegueix vendre per sobre del preu mitjà dels futbolistes i treure 18 milions de més, que permeten treballar i construir la plantilla. […] A l’hivern, les dades ens continuaven dient que l’Espanyol era la millor plantilla, però el pressupost havia caigut al vuitè lloc de la categoria. Malgrat no poder escometre fitxatges, es va treballar molt bé. Va haver-hi equips que van fer diversos canvis, però van baixar la qualitat de la plantilla, com l’Elche. Amb aquest cinquè pressupost de la categoria, s’aconsegueix formar la millor plantilla de la Segona Divisió. Aquesta és una de les claus de l’èxit. Ha estat un cas que no és normal. A més, aquesta temporada s’ha aconseguit un increment del valor de la plantilla de 30 milions d’euros. Això és una dada molt positiva per a un club amb dificultats econòmiques i en una temporada atípica”, ha comentat el consultor. D’altra banda, una de les preguntes ha estat si podia fer una radiografia del que ha estat la temporada passada quant a números: “Ha estat la temporada més igualada de la història i això és pel fet que tots els equips han rendit per sobre del que s’esperava d’ells. El rendiment de l’Espanyol estava sent òptim i estava rendint per sobre de l’esperat, però la resta també, fins i tot en alguns casos, fins de manera exagerada. Això ha portat a una igualtat extrema i a un nerviosisme fins al final. Hi havia més de deu equips barallant fins al final per entrar en els play-offs. […] Amb els jugadors es va fer una gran feina per explicar-los la situació. Teníem reunions periòdiques amb ells. Parlàvem des de l’objectivitat de les dades i dels números. Això els atorgava també la calma suficient per mantenir el focus en l’objectiu”, ha comentat a Marca.

El que pot succeir a Primera Divisió

El CEO d’Economic Support Sport ho té clar i així ho explica en aquesta entrevista: “Analitzant el que succeeix amb els equips que han ascendit les últimes temporades, trobem dades interessants. Si agafem els 6 o 7 equips de la zona baixa de la taula i analitzem la inversió que realitzen a millorar les seves plantilles, veiem que fa quatre anys, la inversió mitjana era de 5 milions d’euros en fitxatges nous. La xifra ha anat creixent i l’any passat aquesta xifra ja estava en 18 milions. Això ens diu que cada vegada s’inverteix més i veiem una dada molt interessant: les últimes quatre temporades, dos dels tres equips descendits tenen una inversió en plantilla inferior a aquesta mitjana. És una dada molt significativa. Si la teva plantilla està entre les sis menys valorades, ja existeix un risc de descendir, però si la teva xifra d’inversió no arriba a la mitjana de despesa d’aquests sis equips, la probabilitat es dispara, ja que dues de les tres plantilles que menys inverteixin d’aquest grup, baixaran”.

Quant al RCD Espanyol: “Ara, fins que no es moguin les coses, és difícil fer càlculs, perquè queden molts canvis a fer en els equips. Quan s’escometin aquestes operacions i tinguem les xifres finals de ‘Fair Play’, tindrem ja les dades per a fer una projecció realista. Ara tot són especulacions”.

Finalment, Marca li ha preguntat pel jugador que més valor ha generat en el conjunt perico: “El jugador que ha ofert un rendiment major respecte de l’esperat i que més valor ha creat aquesta temporada ha estat Cabrera. És el que més valor ha creat per a l’Espanyol. Després hi ha jugadors joves que també s’han disparat, com Joan García o Omar El Hilali, que també és part de l’èxit”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *