El Girona – Espanyol, un derbi català marcat per la rivalitat i el contrast

La nova rivalitat catalana que posa en joc més que tres punts i planteja un canvi de rols: el Girona desafia l’Espanyol en un derbi que reflecteix el present i el passat.

Girona i Espanyol s’enfrontaran aquest dissabte a Montilivi en un enfrontament que actualment s’ha consolidat com l’altre gran derbi català de LaLiga EA Sports, a més del FC Barcelona. Un partit que, a més dels punts, implica un valor històric, esportiu i emocional que es caracteritza pels èxits recents del conjunt gironí i la crisi prolongada a l’Espanyol.

El Girona: de modest a aspirant europeu

L’ascens meteòric del Girona, liderat pel capital de la seva propietat, la gestió de Quique Cárcel als despatxos i el bon fer de Míchel a la banqueta, l’ha consolidat com una potència emergent al futbol nacional. La classificació per a la Champions League enguany representa una fita que, paradoxalment, una vegada va ser el somni de Chen Yansheng per a l’Espanyol, però que mai es va complir; una més de les moltes promeses incomplertes pel Grup Rastar.

Els números i el present del derbi

En el terreny de joc, la balança també ha canviat. El Girona ha guanyat tres dels últims cinc derbis catalans a LaLiga, empatant-ne un i perdent només un altre, un rècord que supera els seus resultats històrics enfront dels pericos.

Els números no han estat tan bons per al conjunt perico, que no s’ha imposat en un derbi català des d’abril de 2019, quan va guanyar al Girona a Montilivi per 1-2. Des de llavors, té cinc derrotes i quatre empats en partits amb altres equips de Catalunya, la qual cosa no parla precisament bé d’un equip que continua buscant recuperar la seva posició en el futbol català i espanyol.

Rivalitat i desconcerts

Paral·lelament a aquest canvi d’estatus, les relacions entre tots dos clubs i els seus seguidors s’han tibat els últims anys. La consolidació del Girona a Primera ha motivat la seva intenció de treure-li al RCDE el títol de “segon club de Catalunya”, fet que evidentment molesta profundament a l’entorn blanc-i-blau. Aquesta competitivitat ha estat tenyida de tensions, exacerbades per la presència de figures controvertides com Jaume Roures i d’una part gran de l’afició gironina, que comparteix simpaties amb el FC Barcelona, ​​accentuant l’antiperiquisme.

La relació, que abans va ser cordial, s’ha deteriorat qui sap si irremissiblement. Fa a penes uns anys, l’Espanyol era un aliat natural del Girona. Durant els temps difícils del club blanc-i-vermell, l’Espanyol no va dubtar a ajudar l’equip gironí, cedint-li jugadors com ara Ángel Martínez, Cristian Gómez, Carlos Clerc o, més recentment, Pol Lozano, i participant regularment en el torneig d’estiu Girona-Costa Brava.

Francesc Rebled, expresident del Girona, va recordar recentment aquesta generositat perica: “Quan ens trobem amb un topall salarial molt limitat, l’únic equip que ens va voler ajudar va ser l’Espanyol i el llavors president, Joan Collet, que ens va cedir jugadors”.

El present marca la pauta

Avui, amb el Girona competint en Champions i l’Espanyol lluitant per evitar el que seria un tercer descens a Segona en una dècada, les dinàmiques han canviat. Montilivi rebrà un Espanyol necessitat, mentre els locals, encara que amb major tranquil·litat classificatòria, no renunciaran a aconseguir un triomf que afermi el seu estatus al futbol català.

Les dinàmiques, la història i les rivalitats pesen doncs en aquest derbi català, però el futbol sempre dona noves oportunitats. Serà aquest dissabte el moment de redempció per a l’Espanyol o una confirmació del recentment adquirit poder del Girona?