Big data i Intel·ligència Artificial: l’Espanyol revoluciona la seva estratègia per a optimitzar fitxatges i pedrera

L’Espanyol ha incorporat el Big data i la Intel·ligència Artificial (IA) en la seva estructura operativa per a optimitzar el seu rendiment esportiu i afrontar la falta d’inversió econòmica. Com explica un interessant reportatge que publica en AS Iván Molero, al comandament d’aquest ambiciós projecte es troba Unai Ezkurra, director de processos i Big data, qui va arribar al juliol de 2023 juntament amb el director esportiu Fran Garagarza. El seu objectiu és clar: convertir l’anàlisi de dades en un motor que permeti prendre decisions més precises i estratègiques, tant en el primer equip com en la pedrera, establint les bases per a un creixement sostenible del club. “Hem de construir una base sòlida entorn de la dada que ens permeti ser competitius a curt termini i estar preparats per a futures adaptacions tecnològiques”, explica Ezkurra en aquesta entrevista concedida a As.

Fitxatges eficients amb tecnologia com a aliada

La limitació pressupostària de l’Espanyol -amb un topall salarial de 8,7 milions d’euros i sense grans vendes- obliga el club a maximitzar cada decisió. Mitjançant eines tecnològiques i aliances estratègiques, com la col·laboració amb Olocip, empresa liderada per l’ex futbolista Esteban Granero, es busca minimitzar riscos en els fitxatges.

“La tecnologia ens està permetent fer més amb menys”, destaca Ezkurra. De les vuit incorporacions d’aquesta temporada, set jugadors han tingut un impacte immediat. Entre ells, destaquen els cedits Marash Kumbulla, Alex Král i Carlos Romero. L’eina  TransferRoom, una plataforma de connexió directa entre clubs, també va jugar un paper clau en algunes d’aquestes operacions. Igualment hi ha un projecte amb Economic Support Sport, una consultora madrilenya, “on relacionem el rendiment dels jugadors amb el seu valor econòmic”.

DAFO RCDE: una visió integral del jugador

En aquest procés, l’Espanyol ha desenvolupat una aplicació pròpia anomenada DAFO RCDE (Febleses, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats). Aquesta plataforma permet integrar i analitzar dades estadístiques, físics i personals de cada jugador.

“Generem informació objectiva i subjectiva, com a estadístiques, historial de lesions i anàlisis de xarxes socials, per a crear una visió global del futbolista”, explica Ezkurra.
No obstant això, subratlla la importància de l’anàlisi humana: “Saber quin tipus de jugador és i reduir la incertesa del seu rendiment futur és important, però conèixer a la persona darrere del futbolista és capital”.

La pedrera com a llegat

Més enllà del rendiment immediat, Ezkurra posa especial èmfasi en la pedrera, que considera un pilar per al futur del club. Amb un enfocament basat en dades, s’han creat nous departaments per a monitorar el desenvolupament dels jugadors des de les categories inferiors fins al primer equip. “Treballem per al que vingui darrere de nosaltres. L’Espanyol sempre ha tingut una cultura de pedrera, i des de la nostra arribada l’hem potenciat amb dades”, destaca.

L’objectiu és trobar patrons de rendiment similars als de joves talents ja consolidats, com Javi Puado, Jofre Carreras o Pol Lozano, per a garantir la continuïtat de l’èxit.

Un club competitiu i modern

Malgrat les restriccions econòmiques i la incertesa sobre el futur de la propietat, Ezkurra té clar que la combinació de dades i coneixement humà és la clau de l’èxit: “Les eines són útils, però al final som les persones els qui hem d’executar el procés amb èxit. Fitxar un jugador és molt més complex del que sembla des de fora”. Sota aquestes premisses, el departament busca posicionar al club com una entitat moderna i competitiva, en la qual la tecnologia i els valors humans convergeixen per a afrontar els desafiaments esportius del present i del futur.