Fran Garagarza dibuixa un escenari preocupant: “No pujar era seguir a l’UCI i el pujar ens porta a estar en planta”

Pel que respecta a les paraules del director esportiu de l’Espanyol Fran Garagarza valorant la temporada i parlant del nou projecte, ha remarcat en el seu parlament inicial que “tornem on devem, amb una temporada molt dura, llarga, exigent i de grans dificultats però hi ha una satisfacció per aconseguir l’objectiu; hi ha un aspecte que m’agradaria destacar, la suma de tots, sense això no hauria estat possible. També destacar l’ascens del Femení, té molt mèrit fer-lo a través d’un playoff. Cal parlar de la bona temporada del filial, donant resposta a una categoria exigent i donant nois al primer equip. També està el Juvenil, amb dos subcampionats i la Copa Catalunya. A partir d’aquí hi ha una situació de gestió que ens porta a partir d’ara, vivint unes grans dificultats de límits, econòmiques, hem de tenir una gestió, seguir amb el pla estratègic, amb la línia de connectar i emocionar, l’equip ha emocionat i el repte de Primera ha de venir per aquí. Els partits a casa ens han de donar els punts importants per a aconseguir els objectius en una temporada molt exigent i molt dura. Però amb aquesta il·lusió i el símil de viure o morir que vaig utilitzar, perquè el no pujar era seguir en l’UVI i el pujar ens porta a estar en planta. La situació i la gestió serà complicada amb unes limitacions, però han de ser ben treballades i analitzades, amb aquesta fortalesa de l’Espanyol que amb energia i emoció aconsegueixi els objectius que necessitem. Agrair-vos perquè tots hem sumat, i tots tenen una part important en l’ascens”.

En el torn de preguntes, se li ha qüestionat al director esportiu de l’Espanyol Fran Garagarza per quants moviments caldria fer en el mercat per a ser competitius en Primera: “No és fàcil definir exactament, que cal fer-los és obvi i necessari, no podem ser aquest club ascensor en què ara estem a dalt i després a baix, aquesta inestabilitat a nivell de gestió és complicada i no és la que et toca. Per a buscar aquesta estabilitat haurem de fer aquest pas d’almenys treballar intensament per a aquesta exigència, pujar un esglaó més, i la dificultat que porta. Necessitarem moviments, reforçar, invertir i encertar tenint clar que hi ha una base de plantilla i contractes, tampoc podrem planternos fitxar 14 jugadors. Portem uns dies treballant i ha d’haver-hi moviments”.

Al DD perico se li ha exposat el que ha fet enguany, amb pocs fitxatges, la majoria sense donar bons resultats, i successius canvis en la banqueta: “Si la meva gestió ha servit perquè l’equip pugi? Tots hem tingut una part que sumar, el percentatge de cadascun no em correspon fer-lo. Hi ha una situació que venia heretada d’un model que em trobo i considero que cal portar-lo a una gestió que hagi de fer passos per a aconseguir els objectius, cara a tenir sostenibilitat. Entenc que tots hem sumat, no sé en quin percentatge, no seré jo qui em posi la nota. Tinc la satisfacció d’haver aconseguit un objectiu difícil i ara val el que fem, no ens queda una altra que aconseguir que l’Espanyol s’assenti en Primera, no he tingut ni un dia per a alegrar-me o festejar pensant en què fer demà per a donar estabilitat al club”.

Qüestionat per les paraules de Martin Braithwaite en què titllava la proposta de renovació feta pel club de “falta de respecte”, Fran Garagarza reflexionava: “Al jugador dir-li, en quin sentit? Hem aconseguit que de la seva millor versió, si ells no ho haguéssim aconseguit, aquí està el nivell que ha donat. Jo crec que és un jugador molt important per nosaltres, agrair la seva implicació, que no va ser fàcil, un un procés en què va posar de la seva part i estic encantat amb ell”.

Garagarza ha volgut fer una reflexió en el sentit que “autocrítica la faig; la paraula ‘fracasso’ amb les dades que hem donat de rendiment i els objectius reeixits no me l’atribueixo, crec que la gestió de la plantilla cal fer-la d’un mode més extens, hi ha hagut canteranos que estaven en segon lloc i han acabat sent importants, hi ha una gestió que alguna cosa bé ja haurem fet. No estic molt satisfet amb mi mateix evidentment, malgrat aconseguir l’objectiu, però cal fer una anàlisi més extensa del treball”.

Sobre si existeix encara un acord amb el Madrid per a la cessió de jugadors, Fran Garagarza reconeix que “estem parlant amb ells, hi ha una sintonia amb ells a partir de la sortida de dues canteranos allí que s’ha aprofitat per a parlar d’opcions. Amb un Espanyol en Primera les ocasions poden estar més factibles que la temporada passada, a partir d’aquí cal veure perfils, salaris, si poden assumir-se, s’està mirant però no vol dir que surti. Hi ha una predisposició més bona que la passada temporada en estar en Primera”. I sobre si creu que l’Espanyol ha de continuar sent un club venedor, reflexiona, “malvendre o bienvender, és un exercici de reflexió intern que cal fer amb la propietat. Però és obvi que per la situació que té el club si hi ha bones possibilitats de preus importants serà complicat que la propietat no vulgui fer-ho. Una altra cosa és com gestionar-ho i quina alternativa tens. El mercat d’estiu va ser de molt bones vendes i a partir d’aquí amb aquest moviment es va aconseguir l’objectiu. El debat està en què és bona i mala venda”. Sobre si hi ha jugadors intocables via clàusula i si per la resta s’escoltaran ofertes, reconeix, “no hi ha hagut cap moviment concret d’un club respecte a un jugador nostre; hem de treballar intensament perquè els jugadors importants nostres estiguin amb nosaltres, el repte de consolidar-se en Primera ve dels actius que tinguem i en quins puguem millorar. Estem oberts a escoltar, però ens hem de fer forts, no perdrem valor perquè hi ha un objectiu que és Primera divisió i hem de ser durs. El patrimoni dels jugadors és fonamental i no podem plantejar-nos que es vagin jugadors importants, la qual cosa puguem portar no podrà ser d’aquest nivell possiblement. Hem de fer una plantilla molt competitiva perquè la Primera ho exigeix”.

Sobre si l’aposta per Manolo González és ferma, Garagarza destaca que “va estar a això de no poder ser entrenador del B perquè jo arribava al límit de la possibilitat de contractar-li, aconseguim fer-lo perquè és perico i per a ell era un repte, ja a partir d’aquí en aquesta aposta que vam fer va ser clau en l’ascens, l’estabilitat també va per aquí. L’aposta que vam fer es va saldar amb bon nota”.

Qüestionat Garagarza sobre la situació dels homes que acaben contracte, explica que “ja hem parlat amb ells, sobre Keita Balde no exercirem l’opció, i en el de Keidi Bare des de gener ja era un home amb possibilitats en el mercat perquè quedava lliure, l’Espanyol no ha plantejat cap opció de renovar-li. Veurem cap a on anem i quins perfils busquem en el mediocampo”.

Sobre Joan García, que evidentment té ja ofertes sobre la taula, Garagarza defensa que es va fer amb ell un plantejament adequat en renovar-li vist el potencial que té: “Arribem a fer un plantejament ràpid i bastant bo, era important tenir aquesta ampliació abans de l’últim any; s’han fet passos amb ell i aquí està el seu rendiment, que vagi a l’Olímpica, que pugui estar en l’aparador. A nivell de clàusula, amb l’ascens aquesta s’incrementa, i li dona molta fortalesa al club, no e sfacil que un club la pugui executar, hi ha bona protecció a aquest nivell”.

Pel que respecta a quants dels jugadors que tenen contracte es compta, insisteix que “estem en això, en aquesta anàlisi amb Manolo González. Si hi ha jugadors que és important que segueixin en la plantilla, perquè el club no té capacitat per a fitxar un 60% del que té en nòmina, cal intentar mantenir-lo. Es compta amb molts jugadors, l’exigència ha estat gran i cal agrair la seva implicació i rendiment”.

El repte és fer una plantilla millor que la de Segona, amb aquests paràmetres: “Amb molta autocrítica, molta feina, amb estar molt preparats per a treure aquest rendiment, que cal treure, i amb una anàlisi del dia a dái, però és el meu treball, l’haig de fer i l’haig d’aconseguir. L’exercici té la seva dificultat, però per a això estic i em dec al club”.

Pel que respecta a la situació de Javi Puado, explica, “no hi ha hagut ofertes per ell, si n’hi hagués, té un any més de contracte, va haver-hi un moviment per a intentar ampliar-l’hi, es van fer passos i es va decidir per totes dues parts parar, ara tornarem a intentar-lo segur. No puc dir fins a on arribarem, però tenim aquesta estratègia, hem d’intentar que no quedi fora”.

Qüestionat si amb l’ascens a Primera es continuarà confiant en la pedrera, ratifica, “ja l’hem demostrat, han estat importants en el camp, hem de ser molt exigents i treballar molt dur amb la pedrera, cal recuperar el nivell que sempre hi ha hagut, és un treball en el qual estem molt enfocats. L’ascens a Primera eleva el nivell d’exigència i hem de veure la ruta a seguir amb cada futbolista, en algun cas convindria una sortida en forma de cessió”.

La imatge de Garagarza s’ha anat deteriorant amb l’avanç del curs; sobre per què hauria de confiar l’afició en ell, analitza: “No és qüestió que hagi de confiar, és qüestió que em dec al club i vaig venir per a ascendir, i crec que vam ascendir, no tinc res a veure ni amb descendís ni amb la situació econòmica del club, jo soc molt feliç en el club i l’afició, em posa i m’il·lusiona, les dades i els rendiments són els que donen i et lleven, hi ha la sensació que no hem ascendit quan si, i ara hi ha un altre repte, el de no ser un equip ascensor. El que hem fet no val, la nota serà pel que farem a partir d’ara, no paro a pensar el que ha estat sinó el que ha de ser”.

També ha estat qüestionat Gragaraza per la decisió de prescindir de Julián López de Lerma, sense valorar el seu treball en el Futbol Base: “Són decisions que cal prendre, cal buscar perfils i situacions que entenem es poden millorar, el temps dirà si s’ha encertat. Parlem sobretot de perfils, de com reestructurar els staff; és un tema tècnic”.

Pel que respecta a la marxa de Nico Melamed i que es repeteixin casos com el seu, i si farà arribar a Chen Yansheng la necessitat de protegir els actius esportius, explica, “és obvi, ha de ser així, no podem desprotegernos, que hi hagi jugadors que es puguin anar lliures. Agrair-li la implicació a Nico, ha estat en el camp fins a l’últim segon, l’abraçada de Puado i Nico ho diu tot, agraïments en majúscula pel que ens ha ajudat”.

Finalment, i quan se li ha demanat que exposés què ha fet malament enguany, reconeix, “sí, he fet coses malament, quan preses 6.000 decisions al dia t’equivoques en moltes. Estàs satisfet amb el rendiment dels fitxatges? Per a res. Amb la gestió de la pedrera? Sí. L’autocrítica ve en com gestionarem una situació difícil que ben heretada i en què hi ha dificultats a nivell econòmic. Ens hem reposat a un mercat d’hivern en què no hem fitxat? Sí. La gestió de Rubén ha estat a millor? Per a res, si ve de jugar-ho tot i aquí no ho fa. I podria dir el com afrontarem el que ve amb la situació que bé, en què no queda una altra que encertar. Com estarem contents que hi hagi fugides en el Futbol Base? És un altre repte a treballar, perquè ens estan llevant la llavor. L’autocrítica és diària. No he gaudit de l’ascens”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *