Gonzalo Bernardos va contactar amb inversors amb 300 milions, però Chen es va negar a vendre

Una oportunitat perduda: Chen va rebutjar un pla per retornar l’Espanyol a Europa i la seva negativa a vendre a un fons d’inversió; “Res a l’Espanyol és normal des que va arribar Chen Yansheng; això és un circ, el seu corral”, denúncia Bernardos, que també lamenta el menyspreu de Fran Garagarza als mitjans propis de l’Espanyol.

La setmana passada, en La Grada Ràdio vam parlar amb el prestigiós economista Gonzalo Bernardos, el qual va dibuixar un panorama certament ombrívol per al futur de l’Espanyol , deixant clar un missatge: el club està en liquidació. Aquest dilluns, Javier de Haro ha estat amb el mateix protagonista al seu twitch, espai on el professor va insistir en aquesta línia de preocupació pel destí de l’entitat blanc-i-blava.

“Veig un club en liquidació i sense cap mena de rumb. Chen Yansheng va decidir l’any de la classificació per a l’Europa League que una empresa ha de tenir cada any beneficis i que per a això calia vendre jugadors i des d’aquí és un declivi continu. Malgrat gastar 62 milions en fitxatges cada any, hi ha hagut minusvalideses. Portem anys amb una gestió absolutament erràtica, perd diners tots els mesos i no sap què fer. A Ambició Perica els he dit que no entenen qui és Chen, si fos un empresari occidental hagués venut el club fa temps, però és oriental, el domini del Partit Comunista sobre l’economia és molt important i total, i Chen no entén com funciona una economia capitalista”, analitzava.

Bernardos va explicar que al març d’aquest mateix any va contactar amb una persona disposada a formar un grup d’inversors disposats a posar sobre la taula 300 milions, fet que considerava relativament fàcil: “Jo tinc un projecte, el RCD Espanyol, que és horriblement gestionat, però està en una ciutat mítica i, per tant, té possibilitats de tenir una ressonància molt gran, amb una gran massa social que malgrat el que passa, augmenta, és a dir, ho té tot, és un plantejament de negoci. El següent punt és què vol la propietat, i aconseguim parlar amb Chen indirectament, i la resposta va ser que no vol vendre el club a un fons d’inversió. Amb Mao no vaig parlar perquè no li interessa vendre el club. Aconseguim parlar amb el president, però no va voler saber res perquè no vol vendre a un fons d’inversió, vol vendre a una família com la família Lara. Un fons d’inversió, quan arriba, posa molts diners perquè volen augmentar el negoci. La idea era portar al club a una competició europea i al cap de 5 anys vendre’l amb un valor molt superior de plantilla. Jo els vaig posar sobre la taula aquest negoci, és el que cal fer amb la gent que vol comprar l’Espanyol. A més, ningú posarà diners sense veure els comptes, hi ha una cosa que es diu due diligence, però Chen no ho entén; a nosaltres no ens va demanar avançar res perquè directament no vol vendre a un fons d’inversió. La gent es va espantar quan vaig dir que podem baixar a Primera Federació, com va passar amb el Màlaga o el Dépor, que no han fet una pitjor gestió que Chen. Aquesta és una empresa en liquidació”.

“M’agradaria saber quantes coses de les quals passen aquí li transmet Mao Ye, que crec han de ser poques”, denúncia l’economista: “Res a l’Espanyol és normal des que va arribar Chen; això és un circ. Si tens un club has d’entendre que la pilota no es juga només al camp, també als despatxos i amb els mitjans de comunicació, i en tots els aspectes estan fallant. A l’afició de l’Espanyol només li fa falta una corona, cal santificar-la perquè és increïble el que estan aguantant”. Amb tot, avisa Gonzalo Bernardos que per a l’Espanyol “el futur pot ser pitjor que el passat. Qualsevol empresari de barri ho faria millor que Chen Yansheng i la seva gent a Barcelona. Això és el corral de Chen, no té estructura ni té res, l’única cosa que té valor són els intangibles”. En canvi, va destacar de l’antic director general i CEO del club José María Durán que és “un professional”, a diferència dels actuals gestors, lamentant-se que no es dugués a terme l’operació de venda que tenia dissenyada: “Aquí necessitem 4 o 5 José María Durán“.

En l’apartat esportiu, també critica que el director esportiu Fran Garagarza “ven bé, però fitxa malament. Si perdem a Girona un altre partit més, adeu a Manolo González, que és a qui ens agafem avui dia perquè és l’únic que representa la gent de l’Espanyol. Garagarza vol tenir tots els papers al club, i crec que la major part de l’afició està molt allunyada d’ell. El fet insòlit de deixar sol a un jugador com Jofre Carreras aquest dilluns després de la seva renovació és no entendre com funciona això”. “Tenim cada dia informació gràcies a tu, Javier, a La Grada i a altres mitjans no convencionals. Laporta ha sabut cuidar millor els mitjans, amb els mitjans de comunicació és un 10. El primer que has de fer si vols donar una entrevista és oferir-la als mitjans de l’Espanyol, ni això entenen”, denúncia Bernardos respecte del menyspreu de l’actual director esportiu als mitjans que segueixen el dia a dia de l’entitat des d’una perspectiva de club.