Revivint el llegat: Seccions Deportives Espanyol lluita pel seu futur

El 13 de juliol de 2017, naixia a Barcelona un projecte que buscava reviure la rica història de les seccions esportives del RCD Espanyol: les Seccions Deportives Espanyol. Aquesta iniciativa, impulsada per l’Associació de Petits i mitjans Accionistes de l’Espanyol (APMAE) i recolzada per més de 400 socis i una dotzena de patrocinadors, tenia com a objectiu principal participar en competicions esportives federades en diverses disciplines, a excepció del futbol, on el club ja se sent representat pel primer equip de l’RCDE. Les Seccions Deportives Espanyol no sols busquen competir, sinó també retre homenatge a les seccions esportives històriques que l’Espanyol va tenir en el seu moment i promoure els sentiments que aquestes van generar entre els aficionats. Encara que actualment no estan vinculades de manera orgànica al RCD Espanyol, l’entitat té l’ambició de recuperar aquesta connexió perduda, una meta que persegueixen des de la seva fundació.

No obstant això, aquest camí no ha estat exempt de desafiaments. La resposta del RCD Espanyol cap a aquesta iniciativa ha estat fregeixi per part de l’entitat, la qual cosa ha portat a les Seccions a dependre de l’esforç i la dedicació dels seus impulsors, liderats per l’activista perico Arnau Baqué, així com del suport financer dels seus socis i empreses patrocinadores.

Avui a La Grada Ràdio hem realitzat un monogràfic dedicat a aquesta valuosa iniciativa que, malgrat les dificultats, continua lluitant per garantir la seva supervivència. Per a això, les Seccions Deportives Espanyol han aprofitat per a fer un anomenat a l’afició perica, animant-la a unir-se a aquesta causa i donar suport a un projecte que busca mantenir viva l’essència esportiva de l’Espanyol més enllà del futbol. La història de les Seccions Deportives Espanyol és un recordatori de la importància de la comunitat i el llegat en l’esport: amb la col·laboració dels aficionats, aquest projecte podria no sols subsistir, sinó florir i contribuir en renéixer d’una tradició que molts pericos porten en el cor. Diferents representants dels equips de Seccions Deportives han desfilat pels estudis d’RCE, traslladant als oients la problemàtica derivada de la dificultat per a trobar instal·lacions on entrenar, i com trobar finançament per a assumir els costos dels ascensos de categoria, alguna cosa que per exemple afecta a l’equip de bàsquet, com ha explicat el responsable de la secció, Isidre Espiga.

En aquest sentit, s’ha plantejat una via perquè el RCDE i Seccions Deportives es trobin sense necessitat d’un reconeixement explícit, el muntatge d’un pavelló lleuger, una infraestructura assequible en Sant Adrià parar acollir els partits de les seccions. “És un dels temes que vaig traslladar a l’Espanyol, perquè és sabut que has de destinar part del CVC a infraestructures. Es podria fer un pavelló modest que també poguessin usar els jugadors de l’Espanyol per als seus entrenaments, però és una proposta que està en carpetes molt oblidades”, es lamentava el president de SD Espanyol, Arnau Baque. Respecte a la possibilitat d’utilitzar les futures instal·lacions que podrien construir-se sobre on actualment se situa l’històric Pavelló del Carrer Lleida, la veritat és que de moment és un projecte que no és una solució a curt o mitjà termini, malgrat els drets d’ús que reclami el club a l’ésser l’últim usuari de les antigues instal·lacions.

No és l’única secció històrica que ha reviscut gràcies a sD Espanyol, també unes altres com el volei i l’hoquei damunt patins, que van donar molts dies de glòria a l’entitat; com recordava Florentino Arumí, delegat d’aquesta última, fins fa poc i malgrat portar molts anys sense competir el RCDE era l’equip amb més Copes d’Espanya, i en el seu moment va arribar a proclamar-se campió del món. També ens han visitat els representants de les seccions de futsal i handbol, dos esports amb gran tradidión a Catalunya.

Perquè totes aquestes iniciatives que passegen els colors i el nom de l’Espanyol per tot el territori, necessiten que el major número de pericos es facin socis; és molt senzill: cal dirigir-se a https://sdespanyol.com/alta-socios/ i per només 30 euros, 10 per als menors de 16 anys, podran col·laborar per a mantenir aquest bell llegat en blanc-i-blau.