L’evolució del límit salarial de l’Espanyol des de l’estiu del 2019 fins a l’actualitat

El límit salarial de l’Espanyol ha caigut prop d’uns 80 milions d’euros els últims cinc anys.

L’Espanyol ha vist com el seu límit salarial ha caigut en picat aquests últims anys. Dels 86,338 milions del final de la temporada 2019/20 als 9,447 d’aquesta campanya. L’última actualització de la massa salarial dels clubs va arribar al febrer d’aquest any. Al setembre, el marge era de 10,071. Ara caldrà esperar a setembre quan LaLiga publiqui els marges salarials de cada entitat per veure quin límit tindrà l’entitat catalana, però tot apunta al fet que el límit serà molt baix, ja que el club està excedit.

El canvi més dràstic dels últims anys va ser el de la temporada passada. L’Espanyol va començar la temporada amb un marge salarial de 72,737 que al febrer va baixar a 69,970. No obstant això, amb el descens a LaLiga Hypermotion la massa salarial va caure en picat fins als 10,071 milions. Una pèrdua del voltant de 60 milions que va dificultar moltíssim les coses a l’entitat perica. El febrer de 2024, amb l’equip en segona divisió, la massa va caure 600 mil euros més. Els principals motius d’aquesta reducció tan abismal del límit salarial a l’estiu del 2023 va ser que el club venia presentant pressupostos negatius des de l’any 2021. A més, les pèrdues d’ingressos pels drets televisius després del descens van perjudicar molt en l’àmbit econòmic.

Últim referent

Fins al setembre no es podrà conèixer el nou límit salarial, no obstant això, més d’un es pot imaginar que aquest pujarà respecte del febrer, encara que no serà molt més elevat. L’última vegada que l’Espanyol va ascendir de categoria (en la temporada 2020/21), el límit es va ampliar uns 30 milions: va passar de 47,092 a 77,873. De totes maneres, la situació és molt diferent ara.

Canvi dràstic respecte a l’últim descens

La primera vegada que l’Espanyol va descendir de categoria, el seu límit salarial estava en 45,342 milions d’euros, per la qual cosa va tenir prop de 50 quilos per invertir en la seva plantilla. Aquesta vegada ha estat molt diferent. Després de baixar el 2023 a la categoria de plata del futbol espanyol, el conjunt perico tan sols comptava amb 10,071 de marge de massa salarial. Una diferència d’uns 35 milions respecte a l’últim descens que reflecteix la decadència del club quant a massa salarial. El setembre del 2023, l’Espanyol va ser el cinquè equip amb major marge salarial de Segona Divisió (després d’Elche, Valladolid, Eibar, Zaragoza i Oviedo). En canvi, quan el club perico va descendir el 2020 va ser, de molt lluny, l’equip amb més marge salarial de tota la categoria de plata del futbol espanyol, amb 45 milions de límit salarial.

Inestabilitat salarial

Des del 2019, l’Espanyol ha viscut en la irregularitat i amb molts alts i baixos pel que fa als límits salarials. La temporada 2019/20, quan el club va descendir, el marge salarial se situava en 86,338 milions, passant pràcticament a la meitat (47,092 milions) un any després (2020/21) amb l’equip a segona divisió. La temporada 2021/22, amb l’equip de tornada a l’elit del futbol nacional, el marge salarial va ascendir fins als 79,418 milions. Una xifra molt notable que va permetre, entre altres coses, la permanència de l’equip. La següent campanya (2022/23), també a primera, el límit es trobava prop dels 70 milions, però el descens va provocar una caiguda en picat en l’àmbit econòmic, el qual va acabar amb els 10 milions de marge de l’actual temporada. Cal veure quin marge salarial li queda a l’entitat perica per a la pròxima temporada, però sembla difícil tornar, a curt termini, als límits salarials fa un lustre. Recuperar l’estabilitat econòmica és una necessitat i una obligació per aconseguir retornar a l’Espanyol, de manera estable, a l’elit del futbol espanyol i recuperar la regularitat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *