Manolo González: “Estic convençut que guanyarem i que ascendirem a Primera divisió”

El tècnic de l’Espanyol, Manolo González, totalment convençut de l’ascens de cara a la final del play-off d’ascens davant l’Oviedo; el tècnic, que creu que s’ha de guanyar a través del futbol, considera que “si arribes a una final i no la guanyes, és que no mereixem estar a Primera i punt”.

L’enfrontament d’aquest diumenge de l’Espanyol de Manolo González i l’Oviedo transcendeix un simple enfrontament: s’erigeix en una final decisiva on es juga no sols l’avenir esportiu, sinó també l’econòmic i, possiblement, l’institucional del club periquito. Són comptades les ocasions els últims anys en què un partit ha revestit tal importància en el calendari de l’Espanyol, ja que la incapacitat de retornar a la categoria superior després d’un any de descens —un assoliment històricament invariable—, desencadenaria un panorama desolador. En aquests moments, els jugadors blanc-i-blaus tenen a les seves botes el destí de l’equip i, malgrat una temporada regular decebedora a LaLiga Hypermotion, durant els play-offs han demostrat que estan més que capacitats per desplegar una bona versió futbolística i aconseguir aquest objectiu que ja s’albira a l’horitzó de l’ascens.

Com està l’equip? Com ha viscut aquesta última setmana? “Ells són conscients, diumenge s’ha de guanyar amb futbol, el tema emocional ja el tindran, però és important aixecar el partit jugant al futbol, anant a buscar la victòria des del minut 1, en això hem incidit tota la setmana”.

Des d’Oviedo han exercit molta pressió, amb declaracions per condicionar el partit: “Intento pensar en la bona fe dels àrbitres, no entro a valorar temes d’aquest tipus. El que hem de fer és sortir al partit convençuts i saber que hem de guanyar, dins de tot no és tan dolent saber que si guanyes, puges. Tot el soroll de fora em dona bastant igual”.

Com es treballa psicològicament perquè l’equip no perdi els papers en situacions adverses? “Es tracta de tenir les coses clares dins del camp, arribem amb les coses clares de com fer-los mal; al final no es tracta de remuntar, sinó de guanyar, hem de guanyar un partit. És com una final de Champions o Copa, hem de guanyar encara que sigui 1-0, penso que estem capacitats, l’equip està preparat per aixecar-ho”.

Missatge a l’afició: “Que confiïn en nosaltres, jo hi confio, que ens ajudin; pot haver-hi moments que necessitem que pressionin, i ho han fet sempre. Nosaltres hem de correspondre en el camp, sortir per totes a guanyar el partit”.

Sensació que l’Espanyol es juga més que un ascens? “Jo em jugo l’ascens, fora del futbol no tinc ni idea, hem d’intentar pujar per nosaltres i per la gent, sobre temes d’un altre tipus no en tinc ni idea. Aquest any he trobat moltes coses diferents i no són el meu problema, els altres aspectes no els puc controlar”.

Després de l’1-0 a Oviedo, s’ha donat l’equip per mort: “La nostra motivació és pujar a Primera. Amb el 0-1 a Gijón vaig dir que no estava guanyat i es va demostrar, com ara no ho tenen guanyat ells. Tinc molta confiança en l’equip, està en el millor moment des que vaig arribar aquí, estic convençut que diumenge guanyarem i que ascendirem a Primera divisió”.

Com ho porta en l’àmbit personal? “Haig d’intentar això de sempre, preparar el partit tan bé com sigui possible, ja he disputat uns altres play-offs i sé el que és, aquest és el més important perquè és el més recent i el que té més repercussió. És intentant preparar el partit amb serenitat i amb el cap al seu lloc. I diumenge, també per analitzar bé el que passi, aquí és on haig d’ajudar l’equip i aquí no puc fallar”.

Tàctica per al partit: “Mai juguem 4-4-2, tothom ho diu, però no és veritat. M’agrada especificar això”.

Si l’equip s’avança, canviarà la mentalitat ofensiva? “Si és en el minut 90, pensarem molt bé les coses, si és en el 70, depèn. Dependrà del moment del partit, si fem el segon i podem anar a buscar el tercer, ho farem. Però sempre atacant amb cap, com Déu mana, sabent que si ens posem 2-0 condicionarà al rival i podrem atacar de manera diferent”.

Existeix el factor sorpresa en aquesta mena d’escenaris? “Intentarem que sí, amb alguna situació de joc tota mena. Sabem que hi ha coses en el partit que sorprenen, el que hem d’intentar és fer tenir les coses que ens pressuposen”.

En què han de millorar els futbolistes a dalt? “Hem treballat temes tàctics, però es tracta d’arriscar, hem de fer que el jugador arrisqui. Hem incidit en tot això i espero que diumenge donem la millor versió de l’equip”.

Amb quin concepte li agradaria que es quedés la gent de l’equip? “M’agradaria que veiessin un equip que pressiona a dalt, que va a buscar el partit, que és valent i està ben treballat, això és el que ha de demanar un entrenador. I m’agradaria veure un equip amb mentalitat, que fins al final estigui assetjant al rival i pressionant per guanyar. Estic convençut que això es veurà”.

Li ha dit Braithwaite qui marcarà el gol de l’ascens? “He trucat a Ràpel, però no m’ha agafat el telèfon, deu estar ocupat… No tinc ni idea, però estic molt convençut que l’equip guanyarà i ascendirà. Veig els jugadors molt convençuts, els veig molt segurs amb el joc, costa que ens facin mal, i sabem que donant una mica més de nivell generarem situacions i l’equip podrà guanyar el partit i pujar de categoria”.

Setmana que s’ha fet llarga, com s’ha gestionat perquè no pesi el tema emocional?: “Hem tractat de recuperar a la gent tan bé com ha estat possible, de cara al partit d’Oviedo va costar arribar frescos de cames, fins i tot Pol Lozano podria arribar a la convocatòria també, intentar tenir a tots tan bé com sigui possible. El jugador de futbol l’és per jugar aquest tipus de partits, m’agradaria canviar-me per ells i jugar-hi, tant de bo pogués ser jo al camp i jugar el partit, crec que els jugadors tenen moltes ganes i, si comencem bé, l’equip donarà un bon nivell”.

Què se’ls diu als jugadors abans de sortir al camp en aquesta mena de partits? “El primer que tinguin personalitat, començant per mi; no tenir por de fallar, no estar tenallat, atrevir-se a fer coses, ja que tenim nivell per a fer-ho a dalt”.

Quin Oviedo espera? “Dubto molt que vinguin a tancar-se, coneixent a Carrión. Però penso que seran llestos i gestionaran els temps del partit. Està preparat tot per si venen a empatar el partit o venen amb menys gent. El partit es guanya amb futbol, i això engloba moltes coses”.

Afecta que pugui estar Santi Cazorla? “Doncs que tindran un jugador més de nivell al camp, però el guió de partit no el variarem per això. Ens toca fixar-nos en nosaltres, mai hem condicionat un partit per un jugador, seria un error estar pendents d’un jugador en concret”.

Poses la mà en el foc perquè els jugadors faran el partit de les seves vides? “Poso la mà en què sortiran conscienciats al 100%, després són situacions d’encert. Però estic molt convençut que l’equip guanyarà, que s’ho deixaran tot, després toca tenir aquest punt d’encert que de vegades ens ha faltat, però estem preparats per tenir-lo diumenge”. 

No és tan difícil marcar un gol a l’Oviedo: “Has de guanyar, si no guanyem diumenge no mereixem ser a Primera divisió. Tant de bo ens ho haguessin dit fa temps, si arribes a una final i no la guanyes, què collons pots demanar a ningú? No mereixem ser a Primera i punt”.

Pronostica un partit tancat, o espera intercanvio de cops? S’atreveix amb un resultat? “Amb la porra no m’atreveixo, però que guanyarem i pujar estic convençut, amb la dificultat que té el partit. L’equip arriba bé i estem molt convençuts de nosaltres mateixos”.

Té decidit l’onze? “Hem de triar bé als jugadors no en l’àmbit emocional, però si de personalitat, cal ficar gent que arriscarà. Has d’esperar a dissabte, però tenim la idea bastant definida”.

És el seu últim partit com a tècnic del primer equip de l’Espanyol? “No ho sé, per desgràcia hi ha situacions en la teva professió que no depenen només de tu i no sé què passarà després de diumenge. El primer és pujar, i després el que hagi de passar que sigui bo per al club que està per sobre de jugadors i persones”.

Pol Lozano ha pujat ja tres vegades a Primera de manera consecutiva: “Si no està al 100% no entrarà, no crec molt en aquestes coses i no puc condicionar la convocatòria per això. És un partit en què la gent que estigui ha d’estar preparada per ajudar-nos”.

Missatge a l’afició: “Que els 90 minuts ens empenyin i ens ajudin, estic convençut que pressionaran com animals; que hi confiïn, que fins al final no es deixin anar. I donar-los les gràcies, tant de bo li puguem retornar tot el sofriment que han tingut per aquest ascens, que és el que toca a la gent”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *