RCD Espanyol – Real Sociedad: Kubo aixafa la guitarra a l’Espanyol (0-1)

L’Espanyol perd per la mínima en el seu retorn com a local a la primera divisió espanyola. Un RCD Stadium amb un ambient turístic i estiuenc (prop de 21.000 espectadors), però amb més gent de la prevista, rebia l’Espanyol en el seu retorn com a local a la categoria d’or del futbol espanyol. Manolo González, que va ser molt crític després del debut de lliga enfront del Real Valladolid, buscava una reacció de l’equip i així ho va demostrar en la seva alineació amb quatre canvis. Kumbulla, qui s’estrenava com a perico, Král, Cardona i Jofre entraven en un onze del qual queien Tejero, Milla, Lozano i Sergi Gómez. Les cares noves no serien l’única novetat destacada: el tècnic va canviar el dibuix i va apostar per un 4-4-2, en el qual Omar ocupava el lateral, Jofre la banda dreta mentre que Irvin l’esquerra i Alejo i Puado les puntes d’atac.

L’Espanyol, que venia amb ganes de canviar la imatge davant la seva gent després del desastrós debut a Pucela, va començar molt actiu el partit. Amb iniciativa i ganes. Només començar, es va demanar penal en una polèmica acció entre Traoré i Véliz i, poc després, Puado va tenir una clara ocasió dins de l’àrea, però el seu xut va marxar desviat. Amb el pas dels minuts, el partit es va anar obrint i la Real Sociedad va començar a generar més perill i va ser, en aquests moments d’incertesa, quan va anar emergint la figura del debutant Kumbulla. L’albanès, amb una bona carta de presentació, va demostrar que pot ser la figura sòlida que falta en la saga perica i un bon exemple va ser la pilota que va treure en última instància a un Becker que marxava sol davant la meta de Joan García. Precisament, va ser Joan un altre dels protagonistes de la primera meitat. La seva seguretat, sobretot en accions a pilota parada (destaca una parada a un xut de falta directa de Sergio Gómez), va ser clau perquè l’equip no es ressentís defensivament. La Real Sociedad tampoc acabava de sentir-se del tot còmoda davant un Espanyol que defensava bastant bé. Ofensivament, malgrat la falta de fluïdesa a dalt, el conjunt blanc-i-blau generava perill mitjançant contraatacs i a cada pèrdua del quadre basc, entre sis i set jugadors locals se sumaven a l’atac. A excepció d’un xut llunyà de Jofre, la primera part no va tenir molta més història i amb el 0-0 s’arribava al descans.

El partit es va reprendre amb la Real tractant d’apropar-se a la porteria perica, però un segur Joan García i la saga evitaven totes les aproximacions visitants. L’Espanyol, després d’una sèrie d’errors en sortida de pilota durant la primera part, va reafirmar la idea de jugar llarg i, en aquest estil, va destacar Alejo Véliz, qui va fer un excel·lent treball en matèria de prolongació de jugades, aguantant els centrals i baixant i descarregant pilotes. En el minut 55’ va arribar l’ocasió més clara del partit, quan Puado li va robar la pilota a un central, va conduir a l’àrea rival i la hi va servir al segon pal a un Véliz que, en el moment clau, va relliscar perdonant el primer tant del partit. Lluny d’ensorrar-se, el conjunt blanc-i-blau va anar a més i s’aproximava cada vegada més a la meta de Remiro de la mà de Carlos Romero, qui va ser sens dubte dels millors del partit. Però el futbol no entén de lògica i, en el millor moment espanyolista, va emergir Takefusa Kubo qui, després d’una gran acció individual, va anotar un golàs que suposava el 0-1 en el minut 81.

En el tram final, l’Espanyol no va llançar la tovallola. Manolo va moure la banqueta tractant de treure almenys un empat. Álvaro Tejero, acabat d’ingressar, va servir un gran centre a Puado, però la seva xilena no va agafar porta. El quadre local va aprofitar el llarg descompte per penjar contínuament pilotes a l’àrea rival, però cap rematada, excepte l’última jugada del partit, que va aturar Remiro, va arribar a agafar porta i el 0-1 va ser el marcador definitiu. Aquest resultat plasma un pèssim inici de temporada quant a resultats, amb dues derrotes en els primers dos partits. A això cal sumar-li la visita a l’Atlético de Madrid de la setmana vinent. Veurem si l’Espanyol aconsegueix anotar el primer gol de la temporada al Cívitas Metropolitano.

Fitxa Tècnica

Espanyol: Joan García, Jofre Carreras, Omar El Hilali, Marash Kumbulla, Leandro Cabrera, Carlos Romero, Jose Gragera, Alex Král, Irvin Cardona, Javi Puado, Alejo Véliz. També van jugar Brian Oliván, Álvaro Aguado, Antoniu Roca, Pere Milla, Álvaro Tejero.

Real Sociedad: Álex Remiro, Traoré, Aritz Elustondo, Pacheco, Javi López, Martín Zubimendi, Turrientes, Brais Méndez, Sergio Gómez, Becker, Mikel Oyarzabal. També van jugar Takefusa Kubo, Umar Sadiq, Jon Ander Olasagasti, Jon Aramburu, Pablo Marín.

Gols: 0-1 (81’) Takefusa Kubo.

Àrbitre: Mario Melero López.

Targetes: Jofre Carreras (52’), Véliz. Als visitants: Beñat Turrrientes (51’), Mikel Oyarzabal (57’).

Estadi: RCD Stadium.