El somni xinès en el futbol es converteix en malson: un miratge que amenaça a l’Espanyol i LaLiga
- Xavi
- 0
El futbol espanyol observa amb creixent inquietud com els fonaments dels inversors xinesos que una vegada van prometre sacsejar la jerarquia del futbol europeu comencen a ensorrar-se. La desaparició del Guangzhou FC, fins ara model del malbaratament asiàtic en el futbol, bé pot ser un auguri per a clubs com l’Espanyol, propietat del Grup Rastar, amb el seu president Chen Yansheng al capdavant. D’això es tracta una peça que publica avui El Cierre Digital, i on es fa èmfasi en el cas específic del club perico.
El Guangzhou FC, l’inici del col·lapse
El Guangzhou FC, que va dominar la Superliga xinesa durant més d’una dècada i va arribar a alçar dos títols asiàtics, va ser el símbol perfecte de l’aparentment imparable ambició futbolística xinesa. La seva aposta per incorporar estrelles com Robinho i sumar per a la causa a entrenadors d’elit com Luiz Felipe Scolari semblava invencible, però la bombolla finalment va esclatar. Els deutes del gegant immobiliari Evergrande que feia costat al club i les restriccions del govern xinès a la inversió estrangera el van posar en la picota. I no és un cas aïllat: fins a una trentena de clubs xinesos han desaparegut o descendit arran de la desacceleració econòmica, la pandèmia i la retirada de fons dels grans conglomerats, a més d’un clar pas enrere en l’aposta del govern xinès per aquest esport.
Impacte en el futbol espanyol: el cas Espanyol
Fa nou anys que Chen Yansheng va aterrar en l’Espanyol amb ambicioses promeses i una inversió inicial de 50 milions d’euros. Grup Rastar es va convertir en el major accionista del club amb el 56% de les accions del club per a consolidar a l’equip en l’elit del futbol europeu.
Fins i tot es va arribar a comentar que en tres anys seria possible aconseguir la Champions, però la realitat distava molt d’això. En 2019, l’equip va descendir dolorosament de categoria després de 26 anys ininterromputs en Primera divisió, i la pandèmia va acabar amb el que quedava de la inversió de Chen. Des de 2022, el president ni tan sols ha tornat a Barcelona, la qual cosa deixa un buit que ressona en els càntics de l’afició: “Directiva dimissió” i “Xino ves-te’n ja”.
Mao Ye, actual conseller delegat del club, va insinuar recentment que no es descartava la venda de l’Espanyol. ” Tot podria passar en el futur “, va declarar, insinuant que el capital xinès podria marxar-se d’una vegada per sempre.
L’ocàs d’una era
La caiguda del capital xinès en el futbol reflecteix una tendència mundial. Igual que en el seu moment el Grup Wanda es va desprendre de l’Atlètic de Madrid, Rastar sembla voler tancar el teló sobre la seva presència en l’Espanyol . La falta del suport financer xinès no es tradueix del tot en la desaparició de clubs, però sí que posa una nota d’incertesa en la seva estabilitat econòmica i esportiva, i només cal veure com la falta d’inversió en el RCDE està jivaritzant el club i convertint una entitat de les més històriques del futbol nacional en un simple equipo ascensor. Es tracta d’una cruïlla per a l’Espanyol . L’afició blanc-i-blava, acostumada a superar les adversitats, encara espera que es defineixi un rumb clar pel que respecta al futur del club.
Mentrestant, el món del futbol assisteix a com el miratge dels diners xinesos desapareix, deixant després de si lliçons sobre la conveniència de deixar-se seduir per apostes exòtiques i arriscades i sobre la necessitat de models sostenibles.
Què passarà amb l’Espanyol?
Amb Rastar i Chen mantenint en suspensió la seva inversió en l’Espanyol fins a aconseguir un inversor que accepti fer-se càrrec de les seves exigències econòmiques, el futur del club passarà o bé per trobar un nou inversor implicat o bé per tornar a un model més tradicional es gestioni des de la seva base social, amb la possibilitat de venda en l’aire i amb un escenari econòmic ple d’incerteses. Només el temps dirà si, amb la sortida de Rastar, els pericos volaran més alt o si aquesta crisi és únicament un nou capítol en la lluita per la seva supervivència.