Eibar, Espanyol, Sporting i Oviedo: el motiu que hauria de fer del conjunt perico el gran candidat a emportar-se el triomf en el playoff d’ascens

El playoff d’ascens a Primera divisió es posa en marxa aquest cap de setmana a Oviedo i Gijón, on Eibar i Espanyol buscaran obtenir avantatge de cara als partits de tornada, programats per a la setmana vinent, per a aconseguir l’accés a la segona i definitiva eliminatòria de la qual sortirà el nom de l’equip que acompanyi a Leganés i Valladolid com a nou equip de LaLiga EA SPORTS. En aquests dies previs, plens d’incertesa i nervis, són molts les dades que surten a la palestra per a intentar projectar per on poden anar els tirs, i en aquest sentit, no està de més mirar a les plantilles d’Eibar, Espanyol, Sporting i Oviedo, i en el seu teòric potencial per a aconseguir aquest anhelat ascens a Primera divisió. Un dels paràmetres que serveix per a establir comparacions és el dels valors de plantilla de cadascun dels quatre equips en lliça, i com és lògic, en aquest sentit l’Espanyol seria el principal candidat en tenir la més cara de la categoria i a més, amb molta diferència, amb 54,8 milions d’euros segons l’estimació el portal especialitzat ‘Transfermarkt’, utilitzat com a referència en aquests assumptes.

Aquest valor, que doblega el valor de fins a 15 equips, entre els quals també es compta el ja ascendit Leganés (24,7), està molt per sobre d’Oviedo, Sporting i Eibar són cinquè, sisè i setè respectivament en el rànquing de plantilles més valuoses, amb 31,4, 30,9 i 28,3 milions d’euros. L’Espanyol té en nòmina dues dels cinc futbolistes més cars de tota la categoria, Javi Puado, primer (8), i Nico Melamed (5), quatre del top-10, amb Martin Braithwaite i Edu Expósito (3,5), i vuit del top-20, Álvaro Aguado, Keidi Bare i Brian Oliván (3) i Pere Milla (2,6). Els jugadors més valuosos del Sporting són Gaspar Campos i Mario González, estan en 2,5 milions, i els de l’Eibar i l’Oviedo són Stoichkov i l’argentí Santiago Colombatto, amb un valor estimat de mercat d’uns quatre milions d’euros. Malgrat aquesta aclaparadora superioritat pel que fa a valor de plantilla, el RCDE tan sols ha estat entre els dos primers, és a dir en ascens directe, en tres de les últimes 30 jornades de la fase regular; en canvi, si va ocupar el top 2 en nou de les 12 primeres jornades, amb Luis García als comandaments.

La classificació de LaLiga Hypermotion respecte al límit salarial

Pel que respecta a un altre indicador del múscul econòmic de l’equip, el del límit salarial, la xifra que marca els teòrics topalls de despesa de cada club de Primera i Segona divisió sobre la base del seu balanç d’ingressos i despeses, entre altres qüestions. Si ens fixem en el rànquing que va fer pública la pròpia patronal dirigida per Javier Tebas després del mercat d’hivern, el RCD Espanyol va baixar en 600.000 euros la quantitat disponible respecte a l’anterior setembre, passant de 10,071 a 9,447. Els equips amb major límit salarial eren Elche (23,5 milions), Valladolid (13,06), Eibar (11,07) i el Saragossa (10,7) i Oviedo (10,25), mentre que l’Espanyol era amb aquesta quantitat el setè del rànquing, mentre que finalment ha acabat quart de la taula en la fase regular de LaLiga Hypermotion.