Avui a ‘La Grada Ràdio’… La llei del mercat: amb Chen Yansheng, Joan García té els dies comptats a l’Espanyol

El RCD Espanyol treballa ja plenament enfocat en el seu pròxim desafiament: el duel davant l’Athletic Club aquest dissabte. La victòria enfront del Mallorca en la jornada anterior ha insuflat aire fresc al conjunt dirigit per Manolo González, que va aconseguir trencar una dinàmica negativa i encarar aquesta nova etapa amb major optimisme. No obstant això, els pròxims compromisos posaran a prova la solidesa dels pericos en un tram decisiu de la temporada. L’enfrontament a San Mamés serà el primer d’una sèrie de partits exigents que marcaran el futur immediat de l’equip. Després de mesurar-se a l’Athletic en un escenari sempre complicat, l’Espanyol tornarà al RCDE Stadium per a rebre al Sevilla. Després del compromís davant els sevillans, l’equip  s’enfrontarà al seu etern rival en el derbi contra el Barça, que aquesta temporada es disputarà en Montjuïc. A aquest dol li seguiran l’eliminatòria de Copa del Rei davant el modest Sant Tirso, a més de partits crucials en LaLiga contra el València i el Girona.

Malgrat que l’equip ha aconseguit allunyar-se momentàniament del descens, situant-se quatre punts per sobre de la zona perillosa, el vestuari és conscient que la situació pot canviar ràpidament si no s’aconsegueixen resultats positius en aquesta fase crítica. L’objectiu de la temporada continua sent clar: assegurar la permanència en l’elit del futbol espanyol. Més enllà de la pressió esportiva, la continuïtat en Primera divisió és fonamental per a l’estabilitat econòmica i esportiva del club, que no pot permetre’s un nou descens. Amb l’impuls anímic que ha deixat la victòria davant el Mallorca, els pericos confien a mantenir la inèrcia positiva en San Mamés i afrontar amb garanties una sèrie de partits que podrien marcar el rumb de la resta de la temporada. Ara, més que mai, cada punt serà vital en la lluita per assegurar la viabilitat del projecte blanc-i-blau.

El futur de Joan García

A part de l’actualitat estrictament esportiva, hi ha un altre tema que ocupa als mitjans, el futur de Joan García. Com implícitament reconeixia fa uns dies el director esportiu Fran Garagarza, l’única manera en què el club deixi d’estar excedit és amb una ampliació de capital, que en teoria hauria de dur-se a terme a final d’any, i també amb una gran venda, que només té un candidat: Joan García. Avui Mundo Deportivo revela un aspecte important: la clàusula de sortida del de Sallent ha tornat a passar a ser de 25 milions d’euros, ja que només s’activa un plus de 5 milions extra en els últims dies dels mercats.

Sobre el futur del jugador franquícia de la plantilla blanc-i-blava hem parlat en La Graderia Ràdio aquest dimarts. Com ha explicat Francesc Via, sent realistes, amb l’actual propietat és impossible pensar en un altre escenari que no sigui la venda dels millors actius esportius, en aquest cas Joan García. El problema és que una vegada es vengui al meta i amb Javi Puado sense renovar, el club es quedarà sense patrimoni esportiu. Des del punt de vista de Chen Yanshneg i Fran Garagarza, es pot entendre aquest moviment perquè l’entitat es queda a zero per a estar en la regla 1:1, és a dir, que si l’any pròxim estiu marxen 12 futbolistes es podrà utilitzar el 100% de les fitxes que alliberin per a la necessària reconstrucció de la plantilla.

Àlex Cobas i l’experiment de les fusions

L’analista de La Grada Ràdio, Àlex Cobas, ha dut a terme un original experiment utilitzant intel·ligència artificial: fusionar característiques de diversos jugadors del primer equip de l’Espanyol per a imaginar una plantilla més potent i equilibrada. A través d’aquesta curiosa proposta, Ensabonades ha jugat a combinar el físic amb les virtuts de diferents jugadors generant versions “millorades” de futbolistes que no sols han divertit als oients, sinó que han obert debat sobre les qualitats individuals i el seu impacte en el col·lectiu. L’exercici, més enllà de la broma, ha servit per a reflexionar sobre la importància de les diferents habilitats en cada posició i el complex que és aconseguir un equip perfecte.

Els espertenecs de la polèmica Garagarza

En el temps de tertúlia, hem comptat amb la presència de Carlos Latorre, Ferran Granell i Toni Bermejo. Aquest últim, habitual col·laborador del nostre programa, des de la seva experiència professional -és llicenciat en psicologia per la Universitat de Barcelona, psicoterapeuta psicoanalític i està especialitzat en l’anàlisi i conducció de grups- ha fet una valoració a les possibles causes de les reaccions tan viscerals que ha rebut el nostre director Francesc Via després de les seves opinions a l’entorn del director esportiu Fran Garagarza, que ha generat reaccions molt viscerals; per a Bermejo, “quan t’excedeixes a fer referència a una experiència personal per a parlar d’una persona, comets un error”. No obstant això, Via ha reivindicat el seu dret a informar de l’Espanyol fent ús de les informacions que recapta de fonts directes sobre diferents temes, lamentant en tot cas que hi hagi una part de l’afició perica que hagi comprat la idea dels rectors blanc-i-blaus de convertir al RCDE en un club jivaritzat, molt petit.

Carlos Latorre, més enllà d’altres consideracions, ha defensat que amb Fran Garagarza en els actuals moments s’ha aconseguit una certa estabilitat que és positiva per a l’entitat, alguna cosa que ha sorprès a Ferran Granell, que ha lamentat que el director esportiu “no farà res contra el seu cap”, afegint: “De tot el que està passant només hi ha un culpable, la propietat, perquè la gent fa el que diu la propietat, des dels fitxatges fins a organitzar un partit del B com el de l’Europa que va ser un desastre, amb l’argument de l’entitat que no el podien organitzar les persones encarregades dels partits de Primera divisió, i així els va anar”. “Si en aquest club no hi ha hagut exigència, això ha permès que ell sigui aquí. Trobo molt oportunista guanyar i aleshores treure pit. I ha parlat per a qui vol, no entenc que l’entitat permeti que es doni informació del club que no sigui a través d’aquest”, ha rematat.