El retorn de Martin Braithwaite a Leganés

Si per a algun jugador del RCD Espanyol el partit de demà davant el Leganés serà especial, aquest és Martín Braithwaite, i és quees la primera vegada que el davanter danès torna a Butarque des que fa poc més de quatre anys, superat el mercat d’hivern de 2020, l’FC Barcelona cometés emparat per una norma que poc després va canviar el que a la ciutat madrilenya continua sent considerada una malifeta, emportar-se al futbolista deixant sense capacitat de reacció al club pepinero. Allí encara es considera que aquesta acció tan poc esportiva, arribada a penes un mes després de perdre a la seva altra referència en atac, En Nesyri, traspassat prèvia negociació al Sevilla, va ser la clau per a acabar perdent la categoria pocs mesos després.

Efectivament, l’adeu de Braithwaite del Leganés va ser gairebé l’estocada final per al descens de l’equip pepinero a Segona divisió. L’operació, en termes legals, va ser simple, però en el pla moral, tremendament complexa. L’FC Barcelona, després de la baixa per lesió de Dembélé durant més de cinc mesos, es va acollir a l’article 124.3 de la RFEF, que permetia fitxar un reemplaçament que només podia jugar a Espanya, segons la normativa llavors vigent. La norma es va crear originalment per a substituir a jugadors lesionats de llarga durada fora del període de fitxatges, assumint tàcitament que hi hauria un acord entre els clubs. No obstant això, el text no especificava la necessitat d’aquest acord. Emparant-se en la legislació espanyola, que protegeix el dret del jugador a abandonar un club mitjançant el pagament d’una compensació, el Barça va procedir a la contractació del danès mitjançant el pagament de la seva clàusula de rescissió, 18 milions d’euros, sense necessitat de consens amb el Leganés. L’article 124.3 no contemplava aquesta circumstància i no oferia cap alternativa a l’equip despullat del seu jugador per a fitxar un substitut. D’aquesta manera, el Barça va assegurar un reemplaçament per a Dembélé (realment per a Luis Suárez, lesionat al gener, encara que en aquest moment el club va optar per no fitxar) i va deixar al Leganés davant un problema greu que la pròpia RFEF es va negar a solucionar.

La maniobra del FC Barcelona per a emportar-se a Braithwaite va deixar al Leganés sense opció a reaccionar, i va acabar en Segona divisió

Des de la zona noble de Butarque es va sol·licitar una excepció per a contractar un substitut (es tractava de Bacca, amb un preacord amb el Vila-real), però la petició va ser rebutjada basant-se en el fet que el reglament no el contemplava i que les normes només es revisaven al final de la temporada. Finalment, l’RFEF va reformar l’article 124.3 per a permetre fitxatges extraordinaris únicament si el jugador en qüestió estava lliure de contracte.

El malestar del Leganés per una operació “poc ètica” del FC Barcelona per a emportar-se a Braithwaite

El record, passats els anys, encara fa mal a Butarque per un mal irreparable. El Leganés va optar per mantenir el componiment institucional encara que Txema Indias, director esportiu, va ratllar la transferència de “poc ètica”. El seu director general, Martín Ortega, va deixar clar que era “un mal gairebé irreparable”: “Volem alçar la veu. El perjudici és enorme. No entenem de cap manera la regulació actual. Que a un equip, perquè es lesioni un jugador de llarga durada, pugui de manera unilateral, traslladi aquest problema al 100% al Leganés. Entendríem que la normativa habilités una autorització al Barcelona per a dur a terme un fitxatge mitjançant mutu acord, però no mitjançant aquesta fórmula, amb el pagament de la clàusula de rescissió”

Respecte a Martin Braithwaite, pocs van censurar l’haver aprofitat l’oportunitat d’unir-se al Barça, un gir que mai hauria imaginat, més enllà de lamentar que no fes passat el temps cap esment cap al Leganés en les seves xarxes socials o declaracions públiques. El citat Martín Ortega va deixar en tot moment clar que Braithwaite “ha estat un cavaller”: “Ahir fins i tot sent coneixedor del que podia passar, va entrenar amb els seus companys amb normalitat. Sabent que es podia lesionar. Ha estat un grandíssim professional al Leganés. Fins que ahir va venir a acomiadar-se de tot el personal del club i a informar-nos de la situació que tenia. Li desitgem la major de les sorts”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *