Quines són les opcions d’ascens de l’Espanyol de Manolo González?: la xifra màgica, 21 punts

La destitució de Luis Miguel Ramis i l’arribada de Manolo González a la banqueta de l’Espanyol han generat un corrent d’esperança. El tècnic gallec sembla haver trobat la fórmula per a canviar la dinàmica d’un equip que està deixant altres sensacions a nivell de joc; malgrat que sobre la campana es va escapar un triomf davant el Tenerife que ja semblava en el sac, l’equip va completar un partit de mèrit tenint en compte especialment les moltes baixes amb les quals va haver de bregar Manolo González per a compondre l’onze. El nou tècnic blanc-i-blau, malgrat anar contrarellotge, està començant a mostrar els principals eixos de la seva proposta, més ambiciosa i atractiva, si bé encara queda molt de marge de millora en aspectes com els gols encaixats per l’equip en els instants finals dels partits. Malgrat que davant el Tenerife únicament es va poder aconseguir un punt, l’Espanyol acaba la jornada com a segon en la classificació, en plaça d’ascens directe, amb 53 punts, a 6 del líder Leganés, dels pocs que no van fallar aquesta jornada. I és que la resta dels seus directes rivals en la lluita per pujar no van sumar punts aquest cap de setmana: dels 8 primers classificats, fins a cinc equips van perdre els seus respectius partits, Elx, Eibar, Sporting, Burgos i Oviedo. Només van guanyar el Leganés i el Valladolid, empatant l’Espanyol , d’aquí aquesta segona plaça dels blanc-i-blaus.

De la situació de l’equip en la taula hem parlat en ‘La Graderia Ràdio’, remarcant la tremenda competència que hi ha en la part alta de la taula en LaLiga Hypermotion -el sisè, el Racing de Santander, té tan sols tres punts menys que l’Espanyol -. Evidentment, tocarà lluitar molt aquestes 10 jornades que resten de curs, intentant minimitzar els errors perquè qualsevol fallada es pagarà tremendament car en aquesta recta final de curs.

El Attack Momentum de l’Espanyol – Tenerife, demolidor

El nostre analista de capçalera, Àlex Cobas, ens ha portat com cada setmana el gràfic del Attack Momentum del partit -recordem que els pics en el gràfic mostren la pressió d’un equip durant tot el partit; cada minut produeix un pic, i com més alts siguin els pics, més intensa serà la pressió. I n’hi ha prou amb donar-li un cop d’ull per a veure quin equip està pressionant i quin tan fort i prolongada és la pressió-. Poques vegades, per no dir cap al llarg de la temporada s’havia donat un gràfic tan eloqüent, la qual cosa parla molt bé de la creació de joc i la pressió ofensiva dels de Manolo González davant el Tenerife.

Pedro Nieto destaca l’equilibri que ha portat Manolo González a l’Espanyol

Pedro Nieto comentarista en LaLiga Hypermotion i Movistar Futbol, ha valorat el paper de l’Espanyol en la qual considera “una bogeria de jornada. D’aquí a final de temporada tinc una mica clar, el Leganés és de Primera, i serà una autèntica guerra entre els equips que ja estan: Espanyol, Elx, Eibar… L’important ara és la mentalitat, gestionar aquesta muntanya russa d’emocions; es poden tenir en compte els estils de jugar però mana ara la mentalitat, i els equips grans aquí tenen avantatge. L’Espanyol té personalitat i tira endavant, ho vaig veure bé davant el Tenerife, l’equip està endollat i és l’important a pesar que té mancances. Les té, com la resta d’equips, en aquesta muntanya russa d’emocions el que estigui millor pujarà, la segona plaça estarà molt disputada”.

“L’actual és el campionat somiat quant a competitivitat; tothom es juga alguna cosa. Per dalt és una autèntica bogeria, i el fet que tots es juguin alguna cosa fa que els que pugin tindran menys punts, la qual cosa obre el camp de possibilitats”, destaca Pedro Nieto, que insisteix que “mai he vist una Lliga tan igualada”. Sobre quins punts extra poden jugar a favor de la candidatura de l’Espanyol , reflexiona: “Manolo González ha equilibrat l’equip amb el seu 4-1-4-1, ha trobat la seva eina per banda esquerra amb Jofre, i necessita recuperar a Braithwaite. En quan a joc, no es millorarà molt en el que queda; els jugadors han canviat el xip perquè saben el que es juga, i el que es juga el club. Respecte al de Alcorcón és un equip que va, que vulgui, ara el que és clau és no concedir, els petits errors no forçats et maten; i també està fer-se forts a casa. Aquí estarà la força de l’equip”. “Davant el Tenerife l’Espanyol va fer tot el possible per guanyar el partit, va ser clau no fer el segon i tancar el partit. Això ha de servir de punt d’inflexió, perquè en aquesta categoria els rivals sempre tenen les seves oportunitats. L’Espanyol té recursos i capacitat golejadora. Ara toca defensar a vida o mort aquesta posició que té l’equip en la taula, i enviar un missatge als equips que aspiren a ella”.

La situació de l’Espanyol, en el temps de tertúlia: la xifra màgica dels 21 punts

En el temps de tertúlia, hem comptat amb Paco López, Victor Maymó i Juan Terrats, que en general s’han felicitat per l’evolució positiva que ha donat l’equip en les últimes jornades, coincidint amb l’arribada de Manolo González a la banqueta. En aquest sentit, Paco Lopez es felicitava per l’actual situació, insospitada fa tan sols tres setmanes; Maymó, per part seva, coincidia que ara tal vegada no s’han aconseguit els punts esperats a causa del gol sobre la campana del Tenerife , però que a diferència d’altres vegades les sensacions fan pensar que es pot arribar a l’objectiu; Terrats, la veu de l’experiència, ha avisat que en aquesta la segona vegada en un mes que l’Espanyol està en disposició de dependre de si mateix per a ascendir, no ha de cometre els mateixos errors que antany.

Com hem apuntat en el programa de les últimes deu temporades, únicament en dues ocasions no va pujar el que era el segon classificat a deu jornades per al final. També és cert que mai havia tingut un segon classificat tan pocs punts com en l’actual edició.

Si l’Espanyol segueix amb la mateixa projecció de punts, arribaria a les 70 unitats a final de curs. Assegurar-se l’ascens implica aconseguir 21 punts: és a dir, encara que es pot pujar amb menys, la xifra màgica és aquesta, els 21 punts en aquests deu últims partits.

Un pronòstic el realitzat per ‘La Grada Ràdio’ que concorda la que estan publicant ja altres analistes: