Espanyol – Real Oviedo: Victòria amb fortuna per continuar mirant cap amunt (2-1)

L’Espanyol ha guanyat per 2-1 davant el Real Oviedo a l’Stage Front Stadium. Els blanc-i-blaus han començat perdent i han vist com s’anul·laven dos gols al seu oponent, però han capgirat el marcador, gràcies a un gol de Martin Braithwaite i un altre de Leandro Cabrera. El primer d’aquests punts ha arribat fruit d’un penal concedit amb intervenció del VAR. Gràcies a aquest resultat, el conjunt de Manolo González es manté en quart lloc i retalla la seva distància respecte de l’ascens directe fins a quatre punts, ara que només falten dues jornades de lliga regular. A més, el triomf permet que el RCDE només necessiti un punt per assegurar un bitllet per al play-off, en cas que el necessités.

El Real Oviedo insisteix fins a avançar-se

El partit ha començat amb un gran ensurt per a l’Espanyol al primer minut de joc. En una falta lateral servida per Santi Cazorla, Masca ha enviat de cap la pilota al fons de la xarxa, però el col·legiat ha invalidat el gol per fora de joc. Aquesta jugada ha estat el preludi d’uns minuts on els ‘pericos’ no encertaven i es veien superats per un Real Oviedo amb més possessió. No obstant això, ha estat el conjunt blanc-i-blau qui ha tingut la primera ocasió clara en una acció ràpida que ha acabat amb un tret desviat de Javi Puado.

No han trigat a respondre els asturians en una altra jugada a pilota parada botada per Santi Cazorla des de la cantonada, però la rematada de Dani Calvo ha marxat fora. Tot seguit, Santi Colombatto ha rebut prop de la línia de fons i ha enviat un centre ras, que s’ha passejat per davant de la línia de gol sense que Masca pogués arribar a disparar per ben poc.

A partir del primer quart d’hora, l’Espanyol ha començat a tenir més pilota i encadenar diverses possessions llargues sense no gaire perill. Aquesta lleu millora no ha impedit, però, que el Real Oviedo fregués el gol quan començaven els aplaudiments en memòria de Dani Jarque. Pomares ha centrat des de l’esquerra i Masca rematava de cap, totalment sol a boca de canó, però un gran Joan García realitzava una parada espectacular. L’enèsima rematada dins de l’àrea concedida pels ‘pericos’ finalment ha acabat en el 0-1. Santi Cazorla ha servit un córner des de l’esquerra en el 23′ i Oier Luengo rematva amb la testa al primer pal per inaugurar el marcador.

El VAR, per primer cop, salva l’Espanyol

La fortuna ha estat de part de l’Espanyol pocs minuts després d’encaixar el 0-1. Keidi Bare, que lluitava una pilota dins de l’àrea rival, ha rebut una trepitjada amb els dos peus per part de Santi Colombatto. El col·legiat assenyalava la pena màxima després de revisar la jugada al monitor del VAR. Martin Braithwaite s’ha encarregat de transformar el penal i de posar l’empat al marcador. Just després de marcar l’1-1, els catalans han tingut una bona opció per culminar la remuntada. Javi Puado ha entrat dins de l’àrea i ha cedit la pilota a Álvaro Aguado, qui veia com el seu llançament era bloquejat per la saga asturiana quan l’esfèric es dirigia cap a porteria.

Per la seva banda, el Real Oviedo ha estat a punt de tornar a treure profit de la inoperància defensiva de l’Espanyol en jugades a pilota parada. Santi Cazorla ha servit des de la cantonada dreta i Dani Calvo ha rematat al fons de la xarxa. No obstant això, l’àrbitre, assistit pel VAR, ha invalidat també aquest gol dels visitants per fora de joc en trobar-se Alemao en posició antireglamentària i, a més, estar agafant a Brian Oliván impedint que el defensa perico pugués rebutjar l’esfèric. La sort tornava a somriure als espanyolistes.

Aquesta trama ha deixat un ambient enrarit a l’Stage Front Stadium. Els dos equips i la graderia s’han mostrat freds durant els minuts previs al descans. Tan sols s’ha animat mínimament la tribuna quan Pere Milla ha enviat un tret de falta per sobre del travesser. Aquesta ha estat l’última jugada destacada abans que Lax Franco assenyalés el camí dels vestuaris.

Leandro Cabrera acaba amb la igualtat

La segona part ha estat molt similar a l’inici. Tots dos equips mostraven clares intencions de buscar els tres punts, però no trobaven la manera de percutir en la línia defensiva del rival. La primera ocasió posterior al descans ha tingut lloc al 55′, quan Antoniu Roca ha centrat des de l’esquerra i Javi Puado ha rematat contra un defensa dins de l’àrea. Poc després d’aquesta ocasió, Manolo González ha mogut la banqueta i ha donat entrada a Rubén Sánchez per Brian Oliván per formar una defensa de cinc amb l’acabat d’ingressar com a carriler dret i Antoniu Roca a l’esquerra.

Quan es complia l’hora de partit, l’Espanyol ha convertit el seu pitjor malson en or, en avançar-se en un servei de cantonada, la situació de joc que més havia fet sofrir l’Espanyol durant el partit. Pere Milla ha centrat des de l’esquerra i Leandro Cabrera ha perforat la xarxa amb un cop de cap que era desviat per Alemao. Fins als rebots afavorien als blanc-i-blaus aquesta tarda.

Amb el 2-1 al marcador, Manolo González ha introduït el segon canvi: Rafa Bauza ha substituït Antoniu Roca i Pere Milla ha passat a ser el carriler esquerre. L’avantatge en el lluminós ha donat ales a l’Espanyol , que s’ha mostrat amb més confiança durant els minuts següents, on ha dominat la possessió a costa de la frustració i precipitació del seu rival. Precisament, els ‘pericos’ han estat a punt de treure molt de profit dels nervis dels asturians, els quals han perdut una pilota al centre del camp i han propiciat un contracop finalitzat amb un llançament de Martin Braithwaite prop del pal.

A mesura que avançaven els minuts, el Real Oviedo s’anava recomponent i ha estat a punt d’empatar. Carlos Pomares ha centrat des de l’esquerra perquè Santi Colombatto rematés a boca de canó, però Joan García ha evitat el 2-2 amb la cara. Aquesta acció ha posat en alerta Manolo González, qui ha decidit fer tres canvis de cop abans que l’encontre entrés en la recta final: Óscar Gil, Víctor Ruiz i Gastón Valles han substituït Álvaro Aguado, Pere Milla i Javi Puado. Aquestes substitucions deixaven clar que l’entrenador de l’Espanyol volia protegir bé la seva àrea amb una línia defensiva de fins a sis futbolistes, amb Óscar Gil per l’esquerra.

Els canvis no han impedit que el Real Oviedo tanqués els locals als minuts finals, però sí han donat un oxigen molt necessari perquè el conjunt espanyolista curtcircuités constantment l’elaboració del joc per part dels asturians. Per molt que hagin insistit els ‘carbayones’ en l’últim tram del partit, no han aconseguit inquietar massa un Espanyol que ha gestionat a la perfecció aquests instants del partit, conservant l’avantatge fins al xiulet final per sumar un triomf vital.

Fitxa tècnica

Espanyol: Joan García; Omar El Hilali, Leandro Cabrera, Sergi Gómez, Brian Oliván (Rubén Sánchez, 56′); Keidi Bare, Álvaro Aguado (Óscar Gil, 80′), Antoniu Roca (Rafa Bauza, 64′), Javi Puado (Gastón Valles, 80′); Pere Milla (Víctor Ruiz, 80′) i Martin Braithwaite.

Real Oviedo: Leo Román; Viti Rozada, Oier Luengo, Dani Calvo, Carlos Pomares (Abel Bretones 77′); Jaime Seoane, Santiago Colombatto (Borja Bastón, 77′); ‘Masca’ (Paulino de la Fuente, 66′), Santi Cazorla, Borja Sánchez (Jonathan Dubasin, 66′); ‘Alemao’.

Gols: 0-1, Oier Luengo (23′); 1-1, Martin Braithwaite (32′, de penal); Leandro Cabrera (63′).

Àrbitre: Salvador Lax Franco. Targetes grogues: Antoniu Roca (35′), Brian Oliván (49′) | Santi Colombatto (23′).

Estadi: Stage Front Stadium. 23.330 espectadors.