Ser segon en la jornada 34 com l’Espanyol, ascens assegurat?

La igualtat que presenta l’actual LaLiga Hypermotion fa que la majoria d’equips, entre ells l’Espanyol , es juguin els seus respectius objectius en aquestes últimes vuit jornades de campionat. No és la primera vegada que la Segona divisió afronta la seva recta final de curs amb molt poques diferències en la lluita per l’ascens; de fet, des que es va instaurar el sistema de promoció en la temporada 2010-11 trobem un parell de precedents amb les diferències així d’ajustades, la qual cosa serveix per a especular sobre si arribar a aquesta recta final en segona posició com ha fet l’Espanyol ha estat fins ara garantia de pujar de categoria. La promoció d’ascens a Primera divisió, també coneguda com playoff, s’utilitza des de la temporada 2010-11 amb l’objectiu d’augmentar les possibilitats d’ascens a clubs classificats en posicions inferiors. En temporades anteriors a la utilització d’aquest format, eren els tres primers classificats els que promocionaven a la màxima competició; a partir de llavors, els dos primers classificats de la segona categoria ascendeixen directament, mentre que el tercer ascendit resulta d’un playoff disputat entre els classificats en tercera, quarta, cinquena i sisena posició. Buscant les temporades que més s’assemblen a la present i intentant predir el que pot succeir d’aquí al final, la temporada 2015-16 mancant vuit jornades a penes deu punts separaven al Leganés, líder també en aquell moment, del Lugo, tretzè.

• Lugo 47 punts

Malgrat les mínimes diferències, en els dos últims mesos de competició la zona d’ascens directe no va sofrir cap modificació a l’efecte d’objectius, encara que els dos primers classificats van invertir la seva posició final. Sí que ho va fer el playoff en què només un dels quatre equips que estava del tercer al sisè en la jornada 34 va aguantar fins al final, el Nàstic de Tarragona.