Fran Garagarza: “Estem en una posició que és òptima però els vuit partits que queden seran de desfibril·lador segur”

El director esportiu del RCD Espanyol Fran Garagarza ha concedit una entrevista a ‘DAZN’; allí ha abordat amb el periodista Àlex de Pla diferents temes de l’actualitat perica, com el projecte esportiu del club blanc-i-blau, la importància del Futbol Base en moments de crisis, el futur de Nico Melamed i la situació de Martin Braithwaite, entre altres. El directiu basc, que ocupa el càrrec des del passat estiu, ha començat parlant de la importància de La21, de la pedrera, per al futur de l’entitat perica: “Tinc molt clar a on hem d’anar, és una cosa que el club ha tractat bé i en el que és un referent. Es tracta de modelar-ho agafant el bo que hi havia”. Precisament en l’anterior encontre davant l’Albacete va tenir un gran protagonisme la pedrera, una cosa per la qual està apostant Manolo González, procedent també de la Base: “Va haver-hi 6 canteranos; aquesta línia és fonamental per diverses coses: perquè creiem en això, perquè l’afició també creï, perquè hem de connectar-nos amb la nostra essència, i pel sentiment i l’essència pericas. Amb Manolo, en aquest mesocicle de quatre partits en què fins i tot podria haver-hi hagut un resultat millor, estem veient a un tècnic al qual no li tremolarà el pols pels nois de la casa. Tenia clar que havíem de signar-ho perquè fos un home de club, avui toca això, demà no sé però estarà perquè és això, un home de club. Manolo reuneix el perfil d’una persona madura, que ha treballat amb gent gran i inculcarà als joves valors que estan també fora del futbol. Estem alineats en això”. Garagarza va apostar efectivament per ell a l’estiu: “Tenia clar el perfil; un home que dominés la categoria, que tingués un toc de missatge diferent, que promociona futbolistes i que estigués alineat amb l’estratègia del club”.

La situació econòmica de l’Espanyol i com condiciona el treball de Fran Garagarza

Fran Garagarza, que ha explicat el funcionament dels nous departaments de Millora individual, de Psicologia i Big data, ha recordat una de les seves màximes de treball en els mercats: “Importa molt l’aspecte personal del jugador, intentem treure molta informació sobre aquest tema. Es fitxa molt al futbolista i poc a la persona, l’intentem treballar per a minimitzar riscos”. També ha abordat com es convenç a un futbolista quan un club com l’Espanyol està passant per un tràngol complicat, tant esportiu pel seu pas per Segona com econòmic, perquè triï i es quedi en l’entitat: “Amb un missatge positiu, amb un convenciment de les coses, que vegin que estem prop d’ells. També que vegin que hi hagi un projecte; el club passa per una situació delicada econòmicament però cal reinventar-se i buscar fórmules, i la primera no és els diners. Se’ns aniran nois per situacions econòmiques però no podem fer molt, estem ajustant molt tot i hi ha una situació de risc. És un bon viver per a venir a veure però hem d’emmurallar la Ciutat Esportiva, serà difícil fer-ho al 100% però per poc que hi hagi nois que vegin que le sofreces pujar, poder treballar amb els jugadors del primer equip, que hi hagi una residència, és fonamental. Cal convèncer a les famílies que opueden anar a altres llocs i els poden pagués però que això no els garanteix fer passos. Hem de ser valents i apostar de veritat, així el que està, estarà més a prop”.

La situació de Nico Melamed

Un cas de futbolista format a la casa que marxarà és Nico Melamed, que com avancem ho té fet amb l’Almeria , que li oferia unes condicions econòmiques a les de l’Espanyol : “A Nico se li va veure davant l’Albacete; portem temps parlant, ha tornat de la lesió, s’ha comprat una musclera especial per a poder competir, està motivadísimo, se li va veure emocionat l’últim partit. És un més per a aconseguir l’objectiu. A partir d’aquí que no té contracte en vigor per a la pròxima temporada és obvi, que hi ha hagut converses és obvi, que continuem tenint converses, que és molt perico i veurem on arribem, sabent que això és futbol i hi ha una part que haurà de valorar les coses i que nosaltres tenim limitacions. Em quedo amb el partit que va fer l’altre dia, amb la seva implicació, és un perico, i els que som perico hem de donar valor a aquestes coses”.

El pròxim mercat de l’Espanyol

Qüestionat per com es treballa buscant perfils a futur, explica Fran Garagarza: “M’ha tocat com en el seu moment a l’Eibar, que no sabíem si anàvem a estar en Primera o no. Econòmicament no serà el mateix una categoria que en una altra, però és veritat que hem de tenir clar què buscarem., quines posicions són millorables, quins perfils, però també quines opcions reals hi ha. És difícil saber ara que jugadors estaran disponibles. Ara és cert que cal afinar a coses i objectius concrets, posicionar-nos, que si un noi ens encaixa que ens valorin. Poden haver-hi jugadors que encaixin en Primera i Segona però només vulgui venir en la primera situació. Hem d’aconseguir posicionar-nos, no vol dir que comprometi però sí que arribi en un moment que un noi que ens encaixi ens tingui en compte. Estem en aquesta fase sabent que hi ha una incertesa. Hi ha una altra realitat, tenim jugadors en contracte en una categoria o en una altra, no tenim necessitat de fitxar 12 jugadors estiguem on estiguem, tenim una plantilla dissenyada d’abans amb contractes en vigor, amb llocs on no necessitaria jugadors encara que és cert que el mercat es mou i no domines el que et dona”.

Garagarza no descarta que Braithwaite pugui seguir

S’ha referit Fran Garagarza al compromís amb l’Espanyol de Martin Braithwaite, impensable quan a l’estiu es va declarar en rebel·lia: “L’estiu però hi ha hagut respecte i comunicació. Va haver-hi reunions entre ell i jo i es va mantenir el respecte i no es va aixecar la veu. Ell argumentava les seves raons i jo les meves, després vió que tampoc podia anar deixat de la mà del club. El que vam fer va ser parlar molt, no fua fàcil per a cap però malgrat les turbulències inicials la cosa es va posar en el seu lloc. Ara treballa amb els nois com a entrenador, cuida molt el seu cos, i ja veiem que en el camp és un jugador molt implicat i connectat amb l’afició. Hem parlat fins i tot del que pot ser una mica el futur i cap a on pot anar el que entenem millor per a tots. Si pot seguir? Veurem, al final el f´ñutbol té moltes situacions que depenen d’on vayuan els objectius, en Primera és un escenari més factible, hi ha aspectes parlats i coordinats, el que sigui serà bo per a tots, el conflicte ja va passar. Era bo tenir-li a full, com ha de ser”.

La figura de Chen Yansheng vista per Garagarza

Garagarza ha parlat també de la propietat de l’Espanyol , de Chen Yansheng, i ha enumerat les diferències respecte al seu anterior projecte, l’Eibar: “Allí hi havia un consell d’administració i una presidenta que estava tots els dies, hi ha una comissió esportiva que era el fòrum on havíem de treballar. Aquí no existeix aquesta comissió però sí que ens reunim amb el president i Mao Ye setmanalment, em va semblar important i ell el va veure bé, porto uns continguts a tractar, ell planteja uns altres, es parla de partits, de renovacions, d’algun jugador que pugui encaixar, la qual cosa toc. Sempre es parla de l’anàlisi del partit, que Chen Yansheng els veu tots. Ha tingut una conversa amb Manolo González, ens semblava important que es coneguessin. És diferent; també dic que aquest club s’ajusta per a bé i malament a la meva manera de veure les coses: tinc possibilitats de prefereixo equivocar-me jo al fet que algú em digui el que haig de fer i jo no pensi igual. Per a mi és un club de màxim nivell, em va tocar com al perico conviure amb clubs que són transatlàntics i això em posa, crec que aquest club és màgic perquè té molta essència d’orgull, de sentit de pertinença, i els valors em semblen clau, m’encaixen molt amb l’Eibar en aquest sentit”.

La relació de Fran Garagarza amb la premsa perica, i l’objectiu de l’ascens

La relació de Fran Garagarza amb la premsa que segueix a l’Espanyol no ha estat fàcil en aquests mesos: “Això ha estat un impacte per a mi; quan vaig venir m’havia informat, m’havien parlat, vaig tenir contacte amb gent que coneix el club, i més o menys coincidien a la foto. Em va anar fent la meva pròpia auditoria i l’he fet també quan he entrat, amb reunions amb diferents àrees. Hi ha d’entendre l’exigència d’un club gran, la gent està tocada i amb l’orgull ferit, hi ha 23.000 persones davant l’Albacete, en els desplaçaments viatja molta gent, és una cosa que em posa molt i em fa tenir molta responsabilitat en el càrrec, es tracta que la il·lusió de la nostra gent es compleixi. No em preocupa el jo, em preocupa la nostra gent, aconseguirem que el perico tingui l’objectiu que perseguim, perquè estem treballant en això. No porto bé veure aquestes coses perquè em toca, hem d’aconseguir l’objectiu. Això és el que realment et fa haver de treballar sense parar i intentar encertar, perquè es tracta d’encertar molt. La premsa, sé que la repercussió mediàtica és brutal comparada amb Eibar, en aquest sentit allí és Eurodisney, pots fer un balanç del mercat i allí hi ha quatre periodistes i aquí pot haver-hi 20. A més aquí és un periodista amb sentiment, si tens un sentiment que l’equip guanyi, jugui bé, estigui en una altra categoria, també has d’entendre que el periodista és molt perico, i està tocat també. La reflexió que cal fer és per què ha estat dues vegades en Segona i per què amb un pressupost com el de l’any passat es baixa. Hi ha un fons important darrere de tot això, entenc a la gent que et pari i et digui que cal pujar; és veritat però ens ha tocat viure un escenari amb una igualtat terrible, ara el perico està començant-ho a veure, aquest és el repte, la qual cosa m’emociona i més em preocupa, poder complaure a l’afició amb la il·lusió que té d’aconseguir l’objectiu, però a bse de treball i il·lusió ho aconseguirem. Si tira el rem? De tant en tant cal escatar-ho, posar-ho a assecar, s’ha complert el que vam dir amb escreix: ones grans, dificultat… En aquests vuit partits entrem en un tram en què tenim l’exigència de guanyar, s’està veient la igualtat que hi ha i no estem en les mitjanes esperades de resultades i som aquí malgrat no estar en la millor nota. Qui ha aconseguit guanyar quatre partits seguits? Estem en una posició que és òptima però els vuit partits que queden seran de desfibril·lador segur”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *