Es presenta ‘Ambició Perica’, que pretén unir als socis per a entrar en l’accionariat de l’Espanyol

Fa unes setmanes, coincidint amb un moment d’especial convulsió en l’entorn perico contra la gestió duta a terme per la propietat de l’Espanyol, per Rastar i Chen Yansheng, es va donar a conèixer la plataforma ‘Ambició Perica’, que afirmava llavors comptar amb el beneplàcit de més d’un miler de pericos que havien compromès prop de 1,5 milions d’euros per a la recompra del club. Avui, aquest dijous, en el Col·legi de Periodistes de Catalunya, s’han presentat davant els mitjans els impulsors del projecte, la seva visió i l’inici de la campanya. ‘Ambició Perica’ es presenta com una iniciativa estratègica que vol recuperar la identitat de l’Espanyol via la recompra d’accions del club per part dels seus aficionats i stakeholders, per a poder prendre una participació significativa en el capital del club; l’objectiu és desenvolupar un projecte de valor per a rellançar el club fonamentat en els principis d’ambició, identitat, participació, gestió del talent i unitat. ‘Ambició Perica’ neix de l’impuls de diferents professionals pericos, i compta amb el suport des del seu naixement de l’APMAE i de Seccions Deportives Espanyol. Segons els seus promotors, altres entitats i personalitats estan afegint-se a la iniciativa.

Soly Sakal: “En els clubs que funcionen bé existeix una copropietat amb els fans. El món del futbol va cap aquí”

En la taula, han comparegut Soly Sakal, emprenedor i CEO de Rhombus; Alejandro López Fonta, consultor; Carlos Bosch, consultor de màrqueting independent, i Arnau Baqué, advocat i president d’SD Espanyol. Sakal ha pres la paraula per a explicar que el perquè de la creació d’aquest projecte l’objectiu del qual és tenir capital suficient per a entrar en el Consell d’Administració, i així poder representar al seguidor blanc-i-blau en l’òrgan de govern de l’entitat: “Creiem que hi ha una necessitat de fer el pas, veure que podem fer per a crear una cosa positiva pels pròxims 40 anys”. L’empresari, que ha deixat clar que “volem aprofitar tan bo com s’ha fet, també en l’etapa actual”, s’ha mostrat convençut de les possibilitats de l’Espanyol : “Ens hem fet el propòsit que algun dia guanyarem una Lliga, per què no?”. A més, ha insistit que “en els clubs que funcionen bé existeix una copropietat amb els fans. El món del futbol va cap aquí”.

López Fonta: “No som aquí només per culpa de Chen Yansheng. Vam vendre el club i ens equivoquem. Ha d’haver-hi pericos en el consell”

López Fonta, per part seva, ha volgut deixar clar que “no som aquí només per culpa de Chen Yansheng. Vam vendre el club i ens equivoquem. Ha d’haver-hi pericos en el consell”. Això sí, denúncia que actualment “no hi ha pla a llarg termini, s’han cremat CEOs i professionals. Nosaltres diem: som aquí no en contra de ningú, però sí per a canviar el model de gestió i de copropietat”. López Fonta, que considera que “és un error cridar ‘chino, vete ya'”, creu que “cal dir-li a Chen, som milers, i volem millorar el club”. “La prioritat és pujar, però per a créixer necessites un pla esportiu. No han encertat ni hi ha hagut confiança o es va triar a la gent equivocada”, es lamenta, que considera que també cal tenir un paper rellevant en les institucions, alguna cosa que s’ha perdut: “També institucionalment, no serveix amb estar asseguts entre el Barça i el Madrid. Cal exercir pressió perquè ens respectin”.

Carlos Bosch: “Chen ha aportat 220 milions d’euros però no hi ha prou amb això, fa falta implicació del soci”

Carlos Bosch ha volgut posar l’accent que “el futbol s’un negoci d’emocions, és clau la governança amb el soci. Chen ha aportat 220 milions d’euros però no hi ha prou amb això, fa falta implicació del soci, hi ha molts models com Alemanya on els socis tenen el 51%”. Bosch ha recordat que “la llei de l’Esport preveu un conseller independent, però nosaltres volem a més formar part del Consell. Els clubs on la propietat es vincula amb els socis són més sostenibles”. A més, explica que “l’Espanyol té encara 8.000 accionistes però no significatius pel percentatge, la qual cosa volem és que els 30.000 socis siguin significatius”.

Baqué: “L’ambició és la paraula”

Tancant torn, Arnau Baqué també ha volgut deixar clar que “volem posar en valor coses bones que s’han fet. I també les Seccions com a demostració que a través del sentiment es poden aconseguir moltes coses”. “Cal respectar la història, hi ha una dissociació entre el sentiment i la propietat i això es pot unir amb el respecte a la història”, defensa l’advocat, que se centra en un terme clau, el que dona nom a la plataforma: “L’ambició és la paraula. Per això m’agrada aquest projecte, tal com vam demostrar en les Seccions on amb molta humilitat econòmica s’estan aconseguint èxits esportius”.

FASFE destaca que “un club és la seva gent”

Malgrat no estar previst en el programa, Emilio Abejón, president de FASFE, agrupació formada per les associacions d’aficionats, socis i accionistes minoritaris dels clubs de futbol i SAD del nostre país, per clubs democràtics i per aficionats a títol individual, ha intervingut per sorpresa per a incidir en el missatge que “un club és la seva gent i aquesta iniciativa quadra perfectament amb la ideologia de FASFE”. A més, ha explicat com “el govern britànic acaba de legislar sobre el futbol per a reconèixer als aficionats, protegint coses com a noms, escuts, i moltes més coses per a protegir el futbol de la seva recent mercantilització”.

“Estem davant una oportunitat històrica”

En el posterior torn de preguntes, Soly ha revelat que ja s’han ofert al club: “No naixem en els pitjors moments del club, però estem davant una oportunitat històrica. Saber que hem fet malament i que bé en aquests anys. Això s’accelera amb el descontentament, hem cohesionat això amb gent que tingui esperit constructiu. Hem informat el club i ens hem ofert fins i tot per a aixecar capital si fos necessari. Tots els escenaris estan oberts”.

Qüestionats per si creuen que Chen Yansheng voldrà vendre una part del club, Soly considera que “hem de pressionar en positiu perquè vegin que vendre una part és la millor opció possible. Podem comprar una part però òbviament necessitem que això sigui entès per l’altra part”. Respecte a quin és el percentatge ideal que volen adquirir, consideren que “amb un 25% és suficient però amb un 5 o 10 ja podríem fer molt”. Sobre si aquesta iniciativa és per a Chen Yansehng o ja per al pròxim inversor, manifesten que “som aquí per a una nova propietat a pesar que no creiem que aquest sigui l’escenari actual” Així mateix, destaca que “si busquem nosaltres un nou inversor li proposarem el mateix model.

Baqué, per part seva, ha incidit en què “busquem transversalitat i el moviment social més gran que hi hagi a Catalunya. Necessitem que la gent s’involucri. Comprar una part del club és viable”.

Per a més informació, podeu visitar el seu portal, Ambicióperica.org

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *