Sporting – Espanyol: Puado acosta la final (0-1)

L’Espanyol guanya al Molinón gràcies a un solitari gol de Javi Puado en el 87′ i té dos punts d’avantatge en l’eliminatòria.

L’Espanyol ha colpejat primer a les semifinals del play-off d’ascens. Els blanc-i-blaus han guanyat el partit d’anada al Molinón per la mínima gràcies a un gol de Javi Puado i surt d’aquest encontre amb dos punts d’avantatge. Cal recordar que els pericos passarien a la següent ronda fins i tot si perden per un gol de diferència al final de la pròrroga del partit de tornada (en cap cas hi ha penals, perquè es classifica qui va acabar la lliga com a millor classificat).

Per debutar en el play-off, Manolo González ha sorprès en alinear Pere Milla com a lateral esquerre en lloc de Brian Oliván. A més, José Gragera ha tornat a l’alineació després d’un mes de baixa després de lesionar-se al camp del Real Valladolid. L’encarregat d’acompanyar l’asturià al centre del camp ha estat Keidi Bare, i no Álvaro Aguado, que ha estat titular indiscutible durant bona part del curs.

Gran posada en escena de l’Espanyol

El conjunt català s’ha apoderat totalment de la possessió en l’inici i tan sols ha necessitat tres minuts per a generar la seva primera ocasió. Jofre Carreras ha centrat des de l’esquerra i Nico Melamed ha recollit un rebutgi dins de l’àrea per a disparar prop del travesser. Després d’aquesta ocasió, el partit ha continuat jugant-se en terreny local perquè l’Espanyol , a més de cuidar la pilota en cada atac, desplegava una pressió defensiva molt elevada que desactivava ràpidament els atacs del seu oponent.

Els deu primers minuts han estat un monòleg dels blanc-i-blaus, que rondaven constantment l’àrea de l’Sporting i feien arribar els dubtes al Molinón, que havia començat estrenyent de valent. No obstant això, el feu blanc-i-vermell ha despertat quan estava a punt de complir-se el primer quart d’hora del duel després d’una acció de contraatac on Haissem Hassan ha enviat una passada en profunditat per a Gaspar Campos, que ha rebut dins de l’àrea i ha obligat a estirar-se a Joan García.

Aquest ensurt no ha alterat el guió de l’encontre. L’Espanyol ha continuat dominant, mentre que l’Sporting es resignava a protegir la seva àrea i esperar un contraatac. En el 20′, el quadre visitant ha avisat tímidament amb un cop de cap de Javi Puado que ha sortit desviat. Poc després, en una nova acció ràpida, els asturians han tingut la seva segona ocasió en desfer-se de Pere Milla a la línia de fons i buscar una passada de la mort que s’ha passejat per la línia de gol.

L’Espanyol perdona abans de la mitja part

Encara que per a oportunitat clara la que ha tingut Javi PuadoMartin Braithwaite ha aprofitat una pèrdua de l’Sporting per arribar fins a l’àrea i assistir al ‘7’, que ha rematat per sobre del travesser dins de l’àrea petita quan estava sol davant Rubén Yáñez. Els ànims al Molinón s’han caldejat bastant quan es complia la mitja hora de joc, perquè la grada local reclamava constantment targetes grogues per al seu rival i, finalment, el primer amonestat del duel ha estat Roque Mesa per les reiterades protestes.

Els xiulets del públic de l’Sporting s’han silenciat momentàniament per culpa de Martin Braithwaite, que ha donat un bon ensurt a l’Sporting amb una volea que ha passat prop del pal. Després d’aquesta ocasió, les pulsacions del xoc han baixat lleugerament perquè l’Espanyol  prioritzava les possessions llargues i evitar errors, mentre els locals esperaven pacients prop de la seva porteria.

En el tram final del primer temps, el quadre de Manolo González ha posat una marxa més i ha posat en dificultats als blanc-i-vermells amb diversos centres laterals que han obligat a estirar-se a la defensa. L’última ocasió abans del descans ha estat per a Jofre Carreras, que s’ha endinsat en l’àrea i ha provat un tret que Rubén Yáñez ha desviat quan anava camí de porteria.

Màxima igualtat en la segona meitat

Després del pas per vestuaris, les forces s’han equilibrat. L’Sporting  ha sortit molt valent en els primers minuts i ha comptat amb una ocasió molt clara. Guilli Roses ha centrat des de la dreta perquè Juan Otero rematés en boca de gol i enviés la pilota per sobre del travesser. Per part seva, l’Espanyol també ha protagonitzat algunes aproximacions a l’àrea que no han arribat a les botes dels davanters locals.

En el 56′, Manolo González ha optat per una doble substitució: Brian Oliván i Salvi Sánchez han reemplaçat Pere Milla i Jofre Carreras. D’aquesta manera, l’Espanyol tornava a jugar amb un lateral esquerre natural com Brian Oliván, després que Haissem Hassan hagi posat en dificultats Pere Milla en diverses ocasions. Aquestes modificacions no han acabat amb la igualtat sobre el terreny de joc ni amb les constants anades i tornades entre dos equips que començaven a mostrar moltes ganes d’avançar-se.

Just després que se superés l’hora de joc, Omar El Hilali ha tingut la primera gran oportunitat de l’Espanyol a la segona part amb un tret des de tres quarts de camp que ha fregat el pal. Aquesta acció no ha impedit que l’Sporting es mostrés cada vegada més còmode i comencés a tenir cada vegada més pilota. Durant uns minuts, els pericos s’han vist superats per un rival dominador i no trobaven la manera d’acostar-se al marc contrari. No obstant això, la defensa blanc-i-blava aconseguia sufocar totes les envestides del seu oponent.

Tots perdonen, menys Javi Puado

L’Espanyol ha aconseguit tornar a crear perill en el 77′. Brian Oliván ha centrat al segon pal, Salvi Sánchez ha baixat la pilota amb el cap i Martin Braithwaite ha provat un tir que s’ha topat amb l’estirada de Rubén Yáñez. Tot seguit, Álvaro Aguado ha reemplaçat Nico Melamed. L’oportunitat que acabava de tenir el davanter perico ha reactivat els pupils de Manolo González, que s’han tornat a deixar veure per l’àrea de l’Sporting els minuts següents, encara que sense la precisió necessària en l’última passada.

Quan només faltaven cinc minuts per al final, Víctor Campuzano ha perdonat al seu exequip en rebre un centre de Juan Otero al primer pal i no aconseguir enviar la pilota entre els tres pals des de l’àrea petita. I es va fer realitat allò que sempre es diu en el futbol, que qui perdona al rival l’acaba pagant. I què bé que hagi estat així. Omar El Hilali ha recuperat en la medul·lar, Martin Braithwaite ha agafat la pilota en tres quarts de camp i ha assistit Javi Puado, que ha regatejat a Rubén Yáñez abans de marcar a porteria buida.

Després del 0-1, el partit ha trigat a reprendre’s perquè un aficionat local ha llançat un objecte a la banqueta de l’Espanyol. Aquest incident ha acabat amb Sergi Gómez (suplent) sent expulsat, incomprensiblement. Manolo González ha optat per esgotar els canvis al temps de descompte amb l’objectiu de salvaguardar l’empat: Rafa Bauza Gastón Valles han substituït José Gragera Javi Puado. Aquests canvis han tingut l’efecte esperat: que no passés res més i s’arribés al final del partit amb un 0-1, que és un gran botí per als catalans.

Fitxa tècnica

Sporting:  Joan García; Omar El Hilali, Fernando Calero, Leandro Cabrera, Pere Milla (Brian Oliván, 57′); Keidi Bare, José Gragera (Rafa Bauza, 92′), Nico Melamed (Álvaro Aguado, 78′), Jofre Carreras (Salvi Sánchez, 57′); Javi Puado (Gastón Valles, 92′) i Martin Braithwaite.

Espanyol: Rubén Yáñez; Guille Rosas, Pablo Insua, Diego Sánchez, José Ángel ‘Cote’; Roque Mesa (Jonathan Varane, 85′), Róber Pier (Christian Rivera, 59′), Haissem Hassan (Nacho Méndez, 85′), Gaspar Campos (Fran Villalba, 67′); Juan Otero  i Mario González (Víctor Campuzano, 67′).

Gols: 0-1, Javi Puado (87′)

Àrbitre: González Esteban. Targetes grogues: Roque Mesa (30′), Guille Rosas (66′), Víctor Campuzano (74′) | José Gragera (49′), Brian Oliván (66′), Fernando Calero (70′), Leandro Cabrera (92′), Omar El Hilali (96′). Targetes vermelles: Sergi Gómez (90′, en la banqueta).

Estadi: El Molinón. 25.075 espectadors.