Comença el play-off d’ascens a Primera divisió: mentre Sporting i Espanyol vetllen armes, Oviedo i Eibar comencen el seu duel

Eibar, Espanyol, Sporting i Oviedo afronten un play-off d’ascens a Primera molt dur, amb una única plaça en joc.

El play-off d’ascens a Primera divisió comença aquest pròxim cap de setmana en terres asturianes, concretament a Oviedo i Gijón, on Eibar i Espanyol buscaran treure avantatge de cara als encontres de tornada davant carbayones i sportinguistes, previstos per al dimecres i dijous de la següent setmana vinent, respectivament, i començar així a dilucidar quin equip acompanya a Valladolid i Leganés en el seu retorn a LaLiga EA Sports. Aquest dissabte, mentre sportinguistes i pericos ultimen la seva preparació, es disputarà el partit del Tartiere, d’on ha de sortir el rival del conjunt blanc-i-blau si aquest és capaç de desfer-se dels blanc-i-vermells. Per tant, tocarà estar molt atents al desenllaç d’aquesta altra eliminatòria, que confronta -com diem- a l’Oviedo, classificat sisè en la fase regular de LaLiga Hypermotion, i l’Eibar, que va quedar tercer, al Carlos Tartiere aquesta tarda a les 18.30 hores -la tornada es disputarà el dimecres 12 a les 21.00 hores-.

L’Oviedo ha aconseguit ficar-se en el play-off de la mà de l’experico Luis Carrión

Durant la primera meitat del campionat, pocs seguidors de l’Oviedo podrien haver imaginat que el seu equip arribaria a la promoció d’ascens. Encara que no van guanyar el seu primer partit fins a l’1 d’octubre de 2023, quan van vèncer a Elda per 1-3, l’equip ja havia reemplaçat Álvaro Cervera per Luis Carrión a la banqueta. Malgrat estar en zona de descens en aquest moment, el Real Oviedo va aconseguir una destacada segona volta assegurant la seva participació al play-off d’ascens a Primera divisió per primera vegada des del seu retorn al futbol professional el 2015.

L’Eibar torna a intentar el retorn a la màxima categoria

Pel que fa a l’Eibar, des que va descendir a Segona divisió el 2020, ha estat lluitant constantment per l’ascens durant les últimes tres temporades. Encara que va sofrir una inexplicable derrota a Alcorcón fa dos anys i no va arribar a la final als play-offs, aquesta temporada va aconseguir completar els seus deures en l’última data guanyant precisament l’Oviedo per 4-3, malgrat la qual cosa la plaça d’ascens directe va anar cap a Leganés. No obstant això, l’Eibar té l’avantatge de jugar el partit de tornada a Ipurua, tant en semifinals com en una possible final, sense importar qui sigui el rival. A més, són la plantilla que més gols ha marcat al llarg del curs.

Repassarem com van ser els encontres durant la Lliga regular: el partit de la primera volta va tenir lloc el 19 de novembre de 2023 al mateix Tartiere. Els carbayones es van imposar per 2-1 gràcies a un gol de penal de Santiago Colombatto al minut 89. L’Eibar s’havia avançat en el minut 42 amb un gol de Jon Bautista, i Borja Bastón va igualar en el minut 49 abans del desenllaç final. El partit de tornada, jugat a Ipurua precisament diumenge passat, va ser d’alta tensió pel que hi havia en joc, i va acabar amb una victòria local per 4-3. L’Oviedo es va avançar amb un gol de Borja Sánchez al minut 5. La igualtat va arribar mitjançant un polèmic penal anotat per Aketxe en el minut 25. Sergio León va posar l’Eibar per davant en el minut 39, i així es va arribar al descans. En la segona meitat, l’empat va arribar en el minut 81 amb un gol de Borja Bastón. No obstant això, l’alegria va durar poc, ja que Corpás va marcar en el minut 83. Posteriorment, Stoichkov va sentenciar en el minut 90, i Borja Bastón, novament amb un golàs, va establir el resultat definitiu en el minut 93. En aquest moment, l’Oviedo ja sabia que el Racing de Santander havia perdut davant el Villarreal B a La Cerámica, assegurant així el seu lloc en el play-off precisament davant el quadre armero.

L’Sporting, el millor en els enfrontaments directes entre tots els rivals del play-off

El que succeeixi en aquest partit servirà per començar a definir el rival que podria tocar-li a l’Espanyol en la segona i definitiva eliminatòria del play-off, si evidentment abans aconsegueix desfer-se de l’Sporting de Gijón. Com a dada significativa, l’Sporting de Gijón és l’únic dels quatre equips classificats per a la fase d’ascens a Primera divisió que no ha perdut contra cap dels altres tres rivals. Els resultats dels enfrontaments van ser els següents:

• SD Eibar 1-1 Real Sporting
  • Real Sporting 1-0 SD Eibar
  • Real Sporting 2-0 Espanyol
  • Espanyol 0-0 Real Sporting
  • Real Oviedo 0-0 Real Sporting
  • Real Sporting 1-0 Real Oviedo

El quadre de Ramírez ha guanyat els seus tres partits al Molinón i ha empatat els tres fora de casa; si aconsegueix mantenir aquests resultats al llarg del mes de juny, aconseguirà l’anhelat ascens i tornaria a Primera divisió després de set anys a l’infern de Segona.

Per la seva banda, el RCD Espanyol, amb la plantilla amb millor valor de mercat de la categoria -54,8 milions d’euros-, afronta aquest play-off amb la pressió més gran dels quatre equips, obligat a recuperar la categoria just un any després d’un dolorós descens. Un aspecte esperançador és que l’últim partit que van perdre els blanc-i-blaus el 10 de febrer a Santander, 2-0 contra el Racing. Des de llavors, ni una derrota, encara que l’empat ha estat el resultat més repetit en els seus partits -fins a 10 en aquestes setze jornades-.

• Espanyol 3-0 FC Cartagena (J42)

Aquesta temporada, els antecedents d’enfrontaments directes no afavoreixen al conjunt blanc-i-blau: en el partit de la primera volta, els asturians van guanyar a casa per dos gols, mentre que en el duel que va tenir com a escenari l’Stage Front Stadium va acabar amb empat sense gols. Per tant, l’Espanyol buscarà millorar els seus resultats en aquest play-off i fer un pas més cap al seu objectiu: tornar a la Primera divisió.